Vi sitter i vår lilla bil och glider i sakta mak runt i Eriksbergs naturreservat och viltpark och letar efter vilda djur. Kanske inte så exotiska för oss, men ändå vilda. Den lilla bilen är min citroen. Jag kallar den vår roadtripbil. Motvilligt fick mannen gå med på att roadtripen skulle göras med den, istället för Volvon, för att det ens skulle bli en roadtrip.
Vi kör in i naturreservatet och rullar ner rutorna. På min lilla bil kan man också dra taket bakåt och få in ännu mer ljus. Klart. Vi har laddat hem Eriksbergs app och lyssnar noga på historieberättaren. Jag som normalt inte kan ta in ett ord när jag lyssnar på poddar, lutar mig nu framåt så att jag inte missar något. Varken av berättelsen eller något av de 1 500 djuren som finns här. Lusten att ta bilder, som varit borta i flera månader, kommer nu tillbaka . Och jag är redo. Kameran ligger i knät och är laddad och startad.
Jag lutar mig lite framåt till. Man berättar om Bengt Berg. Zoologen, författaren och naturfotografen som hägnade in Eriksberg. Men det vackra området här, fanns långt innan Bengt Berg hittade det. En gång låg det en by som hette Mara här. Efter freden i Roskilde 1658 tillsattes en kronobefallningsman, Jonas Håkansson, och han köpte upp alla tre gårdarna som fanns här. 1758 såldes Mara till professorn och domprosten Jonas Wåhlin för 22 000 daler.
Vi vet inte hur mycket det motsvarar i dagens pengar. Men det låter billigt. Inte många år senare, runt 1770-talet, får Mara åter en ny ägare. Eric Ruuth köper gården och ändrar namnet till Eriksberg. 1827 säljs Eriksberg igen. Och först 1938 blir Bengt Berg innehavare av Mara. Eriksberg.
BENGT BERG, ZOOLOG, FÖRFATTARE & NATURFILMARE
Men Eriksberg blev inte det Eriksberg det är idag förrän Bengt Berg kom hit 1938. Hans framgångar som författare och föredragshållare, gjorde det möjligt för honom att gör längre expeditioner till länder som Indien och flera Afrikanska länder. Han ägnade sig åt forskning på bland annat kronhjort. Han köpte ut torparna och lät hägna in området. Men han var inte helt populär. Hans samröre med högerextremister och Nazityskland väckte uppmärksamhet. Men oavsett. Här i Eriksberg, gjorde han stora insatser för svensk naturvård. Idag har hans barn fört arvet med Eriksberg vidare och öppnat upp för allmänheten.
Det är tack vare honom som svanarna och örnarna blev fridlysta. Han hägnade in gården tack vare sin forskning på kronhjorten. Men han införde också och födde upp kanadagäss och vildsvin. Och det är inte många som vet att visenten, som finns här, är Europas största landlevande däggdjur. Den kallas också europeisk bison och är en av världens mest sällsynta djurarter. Det finns ungefär lika många visenter i det vilda, som det finns svarta noshörningar kvar i Afrika. När de sista visenterna i Bialowieza sköts 1919 fanns det endast 56 visenter kvar i hela världen i olika djurparker. Idag finns det drygt 7 000 visenter, varav cirka 5 000 i det vilda, återinplanterade i olika nationalparker i Europa.
Men nu i dagsljus ser vi mest några hjortar och ett fantastiskt landskap. Bland ädellövskogarna ligger stora mossbeklädda klippblock som någon ”lagt” där. Och under den tio kilometer långa turen, vid Färsksjön, ser vi också den röda näckrosen. Här finns ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen och vi har tur som ser den just nu. När den blommar. Förvisso gör den det från midsommar ända till September.
DJUREN & FLORAN I ERIKSBERG NATURRESERVAT
Naturreservatet i Blekinges skärgård är cirka 925 hektar. Det innebär att den inhägnade delen på Eriksberg är ett av Norra Europas största vilthäng och Nordens största safaripark. Bland de 1 500 djuren som vandrar här finns visenter, kronhjortar, dovhjortar, davidshjortar, vildsvin och mufflon. Det är gott om fågelliv här och har man tur, kan får man se havsörn. Och i den inhägnade Mahraviken, som är en del av Östersjön, finns ett av världens bästa gäddfisken och i sjöarna kan man fiska efter karp.
Visent, eller europeisk bison, kom till Sverige efter inlandsisens avsmältning och fanns i Sverige under ganska kort period. Genetiskt härstammar djuren från endast tolv individer. Davidshjortarna på Eriksberg har varje år fått kalvar och man har nu den största populationen av davidshjortar i Skandinavien. Mufflonfåret är Europas enda vilda får och härstammar från Korsika och Sardinien. Bengt Berg köpte sina mufflonfår från Österrike. De härstammade från Medelhavsområdet och idag räknas Mufflonfåren på Eriksberg som ett av de renrasigaste mufflonfåren som finns i Sverige.
BO PÅ ERIKSBERG HOTELL & SAFARIPARK
Eriksbergs Hotell & Safaripark är första stoppet på vår roadtrip i Blekinge. Inför turen har vi bestämt att lite udda och exotiska hotell ska få bestämma rutten. Men så blir det inte. Att vi lyckas få rum på Eriksberg, inser vi senare under veckan, måste ha varit ett lyckokast. Blekinges hotell räcker inte till för de Svenska turisterna, och de flesta dagar är vi glada att vi hittar någonstans att bo. Var på Eriksbergs Vilthotell man vill bo är en smaksak. Och kanske en budgetfråga. I Säteriet finns tre sviter som alla har en stor härlig terrass med fantastisk utsikt över djuren som går och betar på Savannen nedanför. I Mahravillan bjuds man på lyx med stora panoramafönster.
Vill man bo i ett spektakulärt naturboende i egen villa med golvfönster och utsikt över Mahraviken, då ska man välja Synvillan. Den ser ut som ett glampingtält på höjden, men är faktiskt ett hus. Men självklart erbjuds också glamping, boende i ett torp och eller boka konferensvillan Lily Croft. Vill man bo lite rustikare och mer historiskt, ska man välja Dammvillan som är ett korsvirkeshus. Och har man begränsad budget, men ändå vill bo här, då kan man välja Jägarvillan. Här får man kanske dela badrum, men prislappen för två är överkomlig.
VI BOR I SAFARIVILLAN MED UTSIKT ÖVER PARKEN
Vi har valt att bo i Safarivillan. Direkt när jag ser alternativen lockas jag av villans safariliknade fasad. Vårt rum Noshörningen är bara helt magiskt. Takhöjden är närmare sex meter och ger en härlig känsla av rymd. Varje rum har sin egen karaktär och är unikt och smakfullt inrett med vackra möbler, sköna sängar och härliga textilier som ger en ombonad och lyxig känsla. Utanför Safarivillan finns en stor härlig veranda med fin utsikt över Savannen, där vi senare i skymningen ser massor av Eriksbergs djurarter ströva omkring.
När man bokar rummet, kan man boka till lite extra lyx. Som vin, ostbrickor eller morgonrockar att ta med hem. Vi har lyxat till det med vin och ostbricka som väntar på oss när vi checkat in. Vilken start på vår Svenska Roadtrip. I skymningen har rådjur, vildsvin och börjat samlas på den öppna ytorna runt oss. Och tillsammans med grannarna i rummet bredvid, står vi i ljuset av månen och intar den rätt storslagna upplevelsen av vildsvin som springer runt och röjer bland hjortar och visenter. Grannarna som visar sig vara ett par från vår hemstad Kristianstad och som mannen så klart känner.
EN TRERÄTTERS MENY VI BÅDA JUBLAR ÖVER
Vår trerätters middag serveras i Mangårdsbyggnaden Säteriet. I restaurang Havsörnen. Men något som bör nämnas är, att en av Eriksbergs andra restauranger, Restaurang Visenten, av White Guide, har utsetts till Blekinges bästa restaurang flera år i rad. Den vackra Mangårdsbyggnaden som byggdes i slutet av 1770-talet av Eric Ruuth, sägs vara en kopia av ett hus som Ruuth såg i Frankrike. Under årens lopp har huset blivit ombyggt och förändrat. Vår trerätters meny inleds med en liten charkkorg innehållande hemmagjort smör och bröd och lite vilt från gården. Den följs av en god liten kanapé serverad på en vacker sked. Och självklart serveras viltkött från den egna gården.
VÅR TRERÄTTERS MENY
* Charkkorg med smör och bröd
* En liten kanapé
* Rökt torsk, brynt smör, färskpotatis, hasselnötter & örter
* Dovhjortsrygg, dragon, märg, salsiccia & vårgrönt
* Citron, jordgubb & vanilj
OM ERIKSBERG VILT & SAFARIPARK
- Safariparken har öppet från klockan 12.00 alla dagar till och med den 30 augusti 2020.
- Man behöver inte boka safarin om man kör runt i egen bil, men kostar inträde om ni inte bor på Eriksberg. Cirka 500 kronor per familj.
- I hotellpaketen ingår entré till parken.
- Ni hittar parken i Trensum i Karlshamns kommun.
- Att bo på Eriksberg kostar från cirka 3 000 kronor per rum, beroende på vilket rum och paket man väljer. Jägarvillan är den billigaste och där kan man bo för cirka 2 000 kronor för två.
- I priset ingår tillgång till relaxavdelning med bastu och utomhusjacuzzis.
- Frukostbuffé ingår också i alla paket och serveras i restaurang Visenten.
- Läs mer om djuren på Eriksberg här.
Translation
Eriksbergs Nature Reserve in Blekinge in Sweden, is the largest game reserve in the Nordic countries. You can choose to drive around on your own on a safari and see wild animals in their proper environment. Red deer, fallow deer, Père David’s deer, European bison, wild boar and moufflon freely roam around in this unique nature reserve in the archipelago. Stay in one of the beautiful villas and do taste the food at one of their resturants.