– Sponsrat samarbete med Visit Karlstad –
Vi har tagit oss till Sandgrundsudden i Karlstad för att besöka två av stadens kanske mest berömda museer. Och ett av Sveriges just nu kanske mest trendande museer. Mer vet vi inte om Sandgrund. Men vi ska snart få en överraskning som vi inte riktigt förväntat oss.
Många städer har fantastiska parker som erbjuder lite av allt. En grön park. Kanske en scen där man har uppträden på sommaren. Till och med ett promenadstråk längs med stadens flod eller å. Eller som här i Karlstad, längs med älven. Men här i Karlstad har strandtemat varit genomgående för hela vår helg här. På Stora Torg mötes vi av en liten bit strand med strandstolar. Vid Almentorget där båtbussarna bland annat avgår från, finns en lite större strand med många strandstolar att sitt i. Till och med på gågatan mitt inne i stan kunde man sätta sig i strandstolar placerade lite mysigt på kullerstenen.
Och man har inte missat att omfamna temat även här, på Sandgrundsudden. När vi går den vackra promenaden runt udden, hamnar vi även här vid en kombinerad brygga och sandstrand. Helt ljuvligt. Och för andra gången stöter vi på ett av de röda pianon som står utplacerade runt staden för den som känner sig manad att spela en ton eller två. Idag är det en ung flicka som står för tonerna medan mormor står och tar bilder. Jag vill så klart också ha en bild på mig själv. Där vid det röda pianot. Men vi får känslan att det inte lär bli ledigt på en bra stund.
OM SANDGRUND DEN GRÖNA UDDEN I KARLSTAD
På 1800-talet kom man till Sandgrund via en bro i Västra Torggatans förlängning. Här har det funnits en kopparslagarverkstad och en verkstadsbyggnad i för tillverkning av möbler och snickerier. Tunnbindare Ekström uppförde här sin verkstad 1866, men den försvann i en vårflod 1868. Och 1904 uppförde Hushållningssällskapet en fiskodlingsanstalt. På Sandgrund låg också sedan 1890 stadens reningsverk. Parkdelen söder om, framför, museet heter Museiparken och området norr om museet kallas Sandgrundsparken. Här arbetar kommunen kontinuerligt med att göra hela området attraktivt för fritid och rekreation.
På en informationsskylt på udden kan man läsa följande text…
”Karlstad ligger på ett 30 km2 deltaområde där Klarälven delar sig i många grenar inna den mynnar ut i Vänern. Älven och sandens påverkan på staden ser man tydligt här på Sandgrundsudden. För 200 år sedan existerade den knappt. Men genom de enorma mängder sand, 20-50 ton per dygn vintertid, som Klarälven för med sig, uppstod med tiden en sandö. En bit in på 1900-talet förvandlades ön till en udde genom att man fyllde upp passagen till staden. Sandgrundet blev snabbt en naturlig oas i staden med öppna gräsytor, träddungar och mjukt slingrande stigar. Ett givet mål för ungdomar, svärmande kärlekspar och Karlstadsfamiljers söndagspromenader. ”
VÄRMLANDS MUSEM
För att ett museum ska fånga min uppmärksamhet krävs något som jag inte kan sätta fingret på. Kanske en känsla. Ibland att utställningen är rörlig. Värmlands museum väcker oväntat nyfikenheten för vårt Sverige och den Värmländska historien. Utställningen Värmlandsliv låter för denna Skåning exotiskt. Kanske som Skåne för en Stockholmare. I Utställningen har man samlat små historier och myter om Värmland som är lättsamma och korta. Om hur staden uppstod. Om människorna som bodde här. Och om redskapen man använde.
Värmlands museum slår många museer jag besökt. Det nyrenoverade museet slog upp dörrarna på nytt i början på Juni och blir min favorit denna gång. Här finns två nya basutställningar, tre konstutställningar, ny barnverksamhet, Lasse Sandbergs ateljé, en livs levande bokbindare och en ny större restaurang. Alla de tre tillfälliga utställningarna på Värmlands museum fångar oss. ”EPA Sverige” av fotografen Benjamin Nørskov för att den är rolig. Skulpturutställningen ”Det var en stjärnklar natt…” av Christian-Pontus Andersson för att den stillsamt berör. Men ”Everything you can imagine is real” i ledning av Pompe Hedengren är den som får oss att stanna till… stanna upp.
VÄRMLANDSLIV
Är utställningen om människors liv i Karlstad och Värmland under 10 000 år. Här möter man människor som levt under olika tider med olika förutsättningar under olika tider. Utställningen är fylld av föremål, fotografier, konstverk och små berättelser som gör utställningen rolig att besöka.
EPA SVERIGE |Benjamin Norskov
I denna utställningen kan man se en serie av porträtt av unga ägare av EPA-traktorer. Och har man missat hur stort EPA är i Värmland, inser man det snart när man tar sig genom utställningen.
EVERYTHING YOU CAN IMAGINE IS REAL | I ledning av Pompe Hedengren [favorit]
Utställningen är en kombination av haute couture, film, bild och ljud. En fantasivärld av papperskreationer av Bea Scenfeld fyller guldfoajen. Handgjorda kreationer som bland annat burits av artister som Lady Gaga, Björk, Laleh och skådespelare vid kungliga operan. Med sax, tejp, snöre och tusentals pappersark har Bea skapat en kollektion av tusentals lager, ”Haute Papier”. Tillsammans med bilder, framtagna av Carl Thorberg och Karolina Henke, för och i samarbete med Kungliga Operans dansare, och operamusik, dras vi in i utställningen som av magi. Och vi ser filmen en gång… och en gång till.
DET VAR EN STJÄRNKLAR NATT… | ChristianChristian-Pontus Andersson
Christian-Pontus Andersson visar genom sin utställning av figurer en känslovärld där rädslans olika ansikten tar sig uttryck.
LERINS MUSEM PÅ SANDGRUND
Lars Lerins utställning är kanske den mest omsusade just nu. Efter TV-serien ”Lerins Lärljungar” är det kanske fler som fått upp ögonen för honom. Men han har också tidigare gjort en TV-serie som fick pris. Lars egen TV-serie på SVT, ’Vänligen Lars Lerin”, som blev riktigt populär med över 1.300.000 tittare, och tilldelades Kristallen 2016 för Årets Livsstilsprogram. Och man förstår varför när man går runt bland de hundratals verken, men det känns som tusentals [någon som vet hur många där är?], på den permanenta utställningen här på Sandgrund i Karlstad. Det är akvareller, teckningar, böcker och konstverk i det oändliga.
Man är förundrad över hur han hunnit skapa så mycket... och då finns ändå inte alla hans verk här. Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen, han arbetar även i andra tekniker och är känd för sin enastående begåvning och produktivitet. I Lars Lerins skrivande möts livet och konsten i en helhet, precis som i hans målningar, och han har sedan sin debut 1983 med Utpost publicerat över 50 verk i bokform. Det är vanligt att Lars Lerin målar med inspiration från platser som han har besökt. Konstverken är blandade med både ljusa och mörka motiv. Det finns bland annat motiv från barndomen i Värmland men även från Lofoten, Island, Indien och Sydamerika.
Här finns också restaurangen som serverar fantastisk och lite förfinad husmanskost. Niklas Pettersson som driver restaurangen driver flera restauranger i staden. Här finns en tillbyggd, rund inglasad paviljong och en uteplats. Idag äter vi hemmagjord köttfärslimpa med champinjoner och en fräsch salladsbuffé.
Värmlands Museum
Everything you can imagine is real
Lars Lerins Museum
Translation
In Värmland in Sweden you will find a recreational are called Sandgrunddsudden. It is beautifully situated along Klarälven and has both beautiful parks and two amazing museums.
Helgen i Karlstad gjordes i samarbete med Visit Karlstad.
Åh vad sommarfint de hade gjort på sin bro! Så borde fler kommuner göra :D
Håller med. Kristianstad har också så fint på sin bro. Och strandtemat var ju riktig kul.