Efter två veckor på Borneo är det dags att lämna Malaysia och fortsätta på tredje etappen av vår resa. Det är dags för det lilla landet Brunei. Min idée av Brunei var att det kanske var ungefär som Monaco eller Singapore, både i storlek och flärd. Det kom att visa sig att jag hade lite fel. Brunei är inte riktigt så litet och inte heller så lyxigt som det var i min fantasivärld. Min upplevelse är inte heller att allt är så perfekt eller klinisk som jag har läst i många resetidningar och det finns baksidor även i Bandar Seri Begawan.
Det tar bara 45 minuter från Kota Kinabalu på Borneo till Brunei och vi landar tidigt på morgonen. Tack vare tidsplanering med tidigt flyg och sent flyg dagen efter, har vi två hela dagar i Brunei. Vi bodde dessutom cirka fem minuter från från centrum vilket också sparade oss lite tid. Två dagar visar sig vara lite mer än man behöver i Brunei när man redan upplevt regnskogen någon annanstans. Vi flyger dit med Brunei Airlines. De har precis som många flygbolag ett litet resemagazin i stolen framför. Men denna handlar mest om sultanen. Och jag känner nästan att jag blir lite hjärntvättad. Sida efter sida om vikten av familjen och vilken bra familjefar han är. Jag får lite känslan av att man försöker släta över allt negativt man någonsin hört om honom.
Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu´izzaddin Waddulah, är landets 29e regent. Hans familj har suttit vid tronen sedan år 1405 och han ledde landet till självständighet från Storbrittanien 1984. Han har fem söner och sju döttrar med tre olika fruar. Han är också världens näst rikaste monark, med en förmögenhet på omkring 130 miljarder kronor. Han är känd för sin stora samling av ungefär 5 000 sportbilar och lyxbilar, varav många är unika och specialbyggda särskilt för honom. Han bor i palatset Istana Nurul Iman, världens största bebodda palats med 1 788 rum på totalt 200 000 kvadratmeter. Palatset är öppet för besökare under högtiden Hari Raya Aidilfitri som markerar slutet på Ramadan och i år besökte 100 000 personer palatset under de fyra dagarna det var öppet.
Det officiella namnet på landet är Negara Brunei Darussalam. Negara Brunei betyder staten av Brunei och Darussalam är arabiska och betyder ”abode of peace”. Brunei är ett av världens äldsta kungadömen, ett sultanat, och har en area på 5 765 kvadratkilometer. Om man ska tro fakta, har Brunei bland den högsta levnadsstandarden i Asien, och är ett av världens rikaste länder. Landet har en befolkning på cirka 430 000 personer och cirka hälften bor i huvudstaden Bandar Seri Begawan. Landet saknar inkomstskatt och har fri sjukvård och skola och ris och bostäder är subventionerade. Tack vare sina oljerikedomar har man lyckats bevara det mesta av sin regnskog. Men vi såg ändå en lite annan sida av landet också. Hus som höll på att förfalla. Parker med små mathak som hade sett sin bästa sida. Hotell som stått tomma i många år och slitits ner av väder och vind. Men ändå något som det sällan pratas om när man pratar om Brunei.
Sen 1991 säljs inte alkohol i landet, men icke-muslimska turister får föra in 2 flaskor vin eller sprit och 12 burkar öl för konsumtion på hotellet och vissa restauranger. Men det måste redovisas i tullen. Brunei har infört en medeltida islamisk strafflag med specifika straff för fem olika brott; stöld, otrohet, sexuellt umgänge utanför äktenskapet, förtäring av alkohol samt brott mot religionen [som yttranden eller handlingar vilka bryter mot den moraliska koden]. Straffen inkluderar piskning, avhuggning av lemmar samt stening till döds och utdöms i speciella islamiska domstolar.
Huvudstaden Bandar Seri Begawan domineras av den Taj Mahal-inspirerade Omar Ali Saifuddien-moskén. Den bländande vita fasaden, minareter i italiensk marmor och spektakulära guldfärgad kupol med en spira i rent guld. Många tror att hela kupolen är i rent guld, men vi frågade, och tydligen är det bara den yttersta toppen. Omar Ali Saifuddien-moskéns guldtäckta kupol är synlig från nästan hela stan. Moskén är helt klart värd ett besök, trots att vi inte slapp undan de traditionella muslimska kläderna, inklusive slöja för mig.
Vid kanalen hittar man den pittoreska Tamu Kianggeh-marknaden. Här finns det mesta man kan behöva. Ganska exotiskt att vandra omkring och upptäcka grönsaker och frukter man aldrig sett, varken på bild eller någon annanstans. 1992 öppnades The Royal Regalia Centre av sultanen. Här visas gåvor från olika länder till sultanen, men man kan också se regalia från bland annat kröningen och historiska delar av Brunei. I Bandar Seri Begawan kan man också besöka The Brunei Museum, Jame Asr Hassanil Bolkiah Mosque och möjligvis utsidan på palatset Istana Nurul Iman.
Men utanför Bandar Seri Begawan erbjuder också Brunei också mycket annat att se. Man kan göra ett besök på Seria Oilfield, vandra i regnskogen i Laguan Lalak, se Rampayoh Waterfalls, åka på båtsafari i våtmarkerna [mangroves], besöka regnskogen i Temburong National Park, golfa, eller dyka bland 4500 hektar korall som ska vara bland världens bästa.
Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Brunei Turist Magazine][Vagabond][Wikipedia][Expressen][Asienguiden]