Uzbekistan, shopping, köpa med sig hem

 

Att jag är överförtjust i marknader när jag reser är nog ingen nyhet. Det är den enda platsen jag faktiskt gillar att shoppa på. Däremot hade jag ingen tanke på shopping inför resan till Uzbekistan. Kaffepengarna jag plockade ut, fick utökas två gånger för att räcka. 

 

Jag har besökt många fantastiska marknader genom mina resor. Jag älskade marknaderna i Indien, Marocko, Turkiet och Indonesien [Bali]. Och nu är Uzbekistan med på den listan. På vissa destinationer är det verkligen bara, som vi säger i Skåne, krimskrams som erbjuds. I Uzbekistan erbjuds de mest fantastiska hantverk, kryddor och godsaker. Man värderar fortfarande handarbeten här och på flera av marknaderna, basarerna, kan man se hantverken skapas på plats. Som tallrikar i metall och detaljrika konstverk.

 

Jag har bara plockat ut ett par hundralappar för att kunna handla lite vatten och kaffe när det behövs. Men allt som dagarna går, märker jag hur mina medresenärer handlar på sig lite mest hela tiden. De har läst på. Så jag blir så klart inspirerad. Och helt plötsligt har jag fått plocka ut pengar både en och två gånger.

 

 

MARKNADERNA I SAMARKAND & BUCHARA

Siab Bazaar i Samarkand. Detta är den absolut största marknad jag någonsin besökt. Just nu. Det är en färgstark och livlig marknad som säljer allt från livsmedel till hantverk. Här kan man hitta prisvärda silkesprodukter och keramik. Den ligger precis bredvid Bibikhanim moskén. När man tror att man nått sista raden, öppnar sig ett helt nytt torg. Ännu större. Ännu mer att välja på. Det finns dedikerade sektioner för olika saker. Nötter och torkad frukt, kryddor, grönsaker, porslin, kläder, vackra kuddfodral och bordsdukar, färdiga sallader som rödbets och morotssallad, marmelader och nyttoprylar.

 

Här räcker inte tiden till och jag får bara med mig nötter och marmelad hem. Jag hoppar över de populara yoghurtbollarna, som jag absolut tycker att du bara måste smaka :). De smakar som en konstig kombination mellan fetaost, jäst, vinäger och salt. Men är en absolut upplevelse. Vid Monument Nodir Devonbegi, i Buchara, på innergården av den fantastiska madrassahn [universitetet], finns en stor uteservering, men också en fantastisk marknad. Det är här jag gör av med största delen av min budget. Jag köper två långa tunikor. Så kallade Atlas och fyra sjalar i silke och bomull.

 

Uzbekistan, shopping, köpa med sig hem

 

CHORSU BAZAAR I TASHkENT, EN AV DE STÖRSTA MARKNADERNA I UZBEKISTAN

Det jag trodde att jag skulle handla, porslin, har jag faktiskt inte fått med mig hem. De jag verkligen gillade, var lite över min budget. Men jag förstår så klart att hantverk kostar och ska göra det. Tack och lov fyndar jag nästan identiska i Tashkent någon dag senare. Vår sista dag. Och jag får ta tillbaka mitt tidigare uttalande om den största marknaden jag besökt. Chorsu Bazaar i Tashkent tar förstapriset. Det är en av de äldsta, största och mest mångsidiga marknaderna i Centralasien.

 

Priserna varierar beroende på produkt och förhandlingsförmåga, men generellt sett är prisnivån på marknaderna relativt låg jämfört med västerländska standarder. Med 100 svenska kronor kan du köpa en bra mängd kryddor, torkade frukter eller souvenirer. Vi provar nybakat bröd. Handlar frukt och ännu mer nötter. Och äntligen lite porslin. Vi går ihop och prutar tillsammans. För cirka 400 kronor får vi, 6 muggar och två fat. Prisvärt om du frågar oss.

 

 

DETTA FICK JAG MED MIG HEM

Jag spenderade cirka 1 200 kronor på shopping under denna resa. Och här kommer allt jag fick med mig hem. 1 000 svenska kronor motsvarar 1 174 615 Uzbekiska sum. För enkelhetens skull har jag avrundat lite uppåt, 100 kronor motsvarande cirka 100 000 sum. Det har bara gott en vecka, men de kanderade mandlarna är slut :).

Kanderade nötter, 400 gram, 20 kronor
Marmelad 250 gram, 25 kronor
Pilaffris 1 kg, 30 kronor
2 lokala öl från ett mikrobryggeri, 100 kronor
Tunika, 150 kronor
Tre silkessjalar, 250 kronor
En silkessjal, 90 kronor
Tunika, 270 kronor
Kanderade mandlar, 300 gram, 30 kronor
2 keramikmuggar, 94 kronor
1 keramikfat, 75 kronor
Kanderade mandlar, 300 gram, 50 kronor

 

PRISEXEMPEL

Något som är ganska dyrt i Uzbekistan är kaffe. Här har man en tekultur, och därför är kaffe dyrare. En coca cola till exempel, är billigare än kaffe.

Iscapuccino 40 000 sum, 40 kronor på de mer populära torgen.
En kaffe 30 000 sum, 30 kronor.
En Coca Cola, 20 000 sum, 20 kronor.
En flaska vatten 5 000 sum, 5 kr.

 

 

BETALA KONTANT ELLER MED KORT

Utan tvekan fungerar kontanter bäst på marknaderna och basarerna. Det finns dock några butiker i basarerna som tar kort, men långt ifrån alla. Samma sak om man ska handla dryck och mat. Men, uttagsautomater finns det gott om i både Tashkent, Samarkand och Buchara. Valutan i Uzbekistan heter Sum. 100 svenska kronor motsvarar cirka 100 000 Sum. Så i Uzbekistan kan man lätt kalla sig miljonär :).

 

10  SHOPPINGTIPS I UZBEKISTAN

Uzbekistan, med sin rika kulturella arv och levande marknadstraditioner, erbjuder en spännande upplevelse för shoppare från hela världen. Uzbekistans marknader är inte bara platser att handla, utan också att uppleva den lokala kulturen och traditionen. Glöm inte att pruta vänligt och njut av den spännande atmosfären medan du letar efter dina perfekta fynd. Rimligt att pruta enligt vår guide, är cirka 25 procent. Från hantverk till souvenirer, här är de tio bästa sakerna att shoppa i Uzbekistan.

1. SILKESPRODUKTER
Utforska de färgstarka silkeskläderna och tygerna som landet är känt för. Samarkand och Bukhara är särskilt kända för sina vackra silkesvaror.

2. KERAMIK
Ta hem en bit av Uzbekistans konsthantverk genom att köpa vacker handmålad keramik.

3. TRÄSNIDERIER
Upptäck skickligheten hos lokala hantverkare genom att köpa fina träsniderier som skålar, lådor och skulpturer.

4. GULD & SILVER
Samarkand är känd för sina skickliga guldsmeder som skapar vackra smycken och andra föremål i ädelmetaller.

5. FRUKT & NÖTTER
Ta del av den lokala gastronomin genom att köpa torkade frukter och nötter från marknaderna runt om i landet.

6. TEPPICH
Investera i en vacker handvävd matta, en av Uzbekistans mest kända hantverk.

7. BRODERIER
Upptäck de detaljerade broderierna som är typiska för Uzbekistans textilkonst och välj med omsorg bland de många mönstren och färgerna. Kuddfodral. Dukar. Och mycket mer.

8. KRYDDOR & ÖRTER
Fyll ditt kök med de kryddor och örter som används i den lokala matlagningen, från saffran till kummin.

9. ANTIKA FÖREMÅL
För de som är intresserade av historia och arkeologi, erbjuder Uzbekistans marknader ett urval av antika föremål, från mynt till keramik.

10. BRÖD
Om du har plats i handbagaget. Köp med dig bröd hem och frys direkt när du kommer hem. Både billigt och gott.

 

Uzbekistan, shopping, köpa med sig hem

Uzbekistan, shopping, köpa med sig hem

Uzbekistan, shopping, köpa med sig hem

Uzbekistan, shopping, köpa med sig hem

 

Translation
If you love shopping unique crafts and delikatessen on your travels, you will love Uzbekistan. Here you will find the most amazing silk fabrics, cheramics and nuts and dried fruits. I spent about 120 dollars and filled my luggage with the most amazing gifts.


Denna resa var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Freedom Travel.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Marias memoarer says:

    Åh vad jag skulle älska att shoppa loss där T.ex. Marocko är också ett land där man snabbt blir shoppingsugen. Jag köpte en hel del där, från kryddor och teer till keramik och traditionell tekanna.

    1. Du får absolut planera in en resa dit. Glömde ju bort Marocko, superbra shopping… och Turkiet med. Men tror det var känslan här, och enkelheten. Ingen som drog i en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *