I regionen Kastilien och León, 21 mil från Madrid, ligger den ”gyllene” staden Salamanca. Det doftar Ibericoskinka och vaniljkaffe om vartannat när man promenerar på stadens vackra gator. Fyrkantiga torget Plaza Mayor, katedralerna och den härliga universitetsatmosfären präglar den Spanska staden som fångar mitt hjärta. En av få spanska städer hittills som lyckats med det.
Salamanca måste vara en av Spaniens vackraste städer. I alla fall bland de vi besökt. Kanske den mest charmerande och eleganta. Den anses dessutom vara en av de mest praktfulla renässansstäderna i Europa. Att man refererar till den som den ”gyllene” beror på det magiska sken som uppstår när solljuset eller kvällsbelysning reflekteras av den gyllene sandstenen som många av stadens monument och gator är gjorda av. Den speciella sandstenen som använts till stadsbyggnaderna genom århundraden har gett hela staden en gyllene färg och smeknamnet ”la ciudad dorad”, den gyllene staden.
Staden grundades för ungefär 2400 år sedan av kelter och har genom historien styrts av olika imperier. Kelter, romare och morer är bara några av dem som har satt sin prägel på staden sedan den grundades omkring år 400 före Kristus. Precis som övriga Spanien har den en historia av krig och staden var i allra högsta grad påverkad av det spanska inbördeskriget då Franco placerade sin regering i staden under kriget. Här finns också korsfararvägen kallad Silvervägen. Silvervägen är den gamla romerska rutten som går genom Salamanca och som kopplar samman norra och södra Spanien. Sevärdheterna avlöser varandra utmed de kullerstensbelagda gatorna, men det är stämningen och atmosfären som landar starkast hos mig.
UNIVERSITETSSTADEN SALAMANCA
Av stadens 154 000 invånare, 354 000 i regionen, är cirka 20% av invånarna studerande. Universitetet här var det första som grundades i Spanien och är dessutom ett av de äldsta i Europa. Det är det tredje äldsta i Europa som fortfarande existerar. Det grundades 1218 och firar detta året 800 år. Staden har gjort sig känd som kunskapens stad och universitetsbyggnaden med sin gotiska platereskfasad är både slående och häpnadsväckande. Under dess storhetstid var det ett av de främsta universiteten i Europa. Några av Spaniens främsta tänkare, konstnärer och författare har studerat här. Under 1400-talet föddes här den första grammatiken över det kastilianska språket, det som idag är det spanska språket.
Universitetets fasad pryds av figurer, mytiska personer, religiösa scener och en relief av de katolska monarkerna Isabel och Ferdinand. 1486 tog de katolska monarkerna Isabella och Ferdinand emot Krisoffer Columbus på universitetet då han var på besök och på jakt efter sponsorer. Och år 1492, fick sjöfararen grönt ljus för sin resa över haven. De studerande sätter också ett stort värde i sina utbildningar och under åren har det varit en tradition, att efter sin examen skriva sitt namn som graffiti på Salamancas mur. Förr skrevs namnen i tjurblod blandat med örter och olivolja, men sedan målarfärgen uppfanns gör man inte det längre. Dock kan många av de gamla namnen i blod fortfarande ses.
KATEDRALERNA I SALAMANCA
Men det är ändå inte unversitet som får besökaren att tappa hakan. Katedralen där storkarna flockas på taken imponerar och förför. Katedralen som egentligen är två, är den enda i Europa som har en gammal del bevarad med en tillbyggnad av en ny. Meningen var att den gamla skulle rivas, men under de 200 år som den det tog att bygga den, förändrades synen av att riva gamla byggnader. Stadens två katedraler sträcker sig mot himlen och kämpar om de imponerade turisternas uppmärksamhet. Den gotiska och delvis barocka katedralen som byggdes 1513 och blev färdig på 1700-talet är enorm i all sin pompa och ståt och den romerska katedralen har funnits på plats sedan 1150. Båda är som allting annat byggda i den kännetecknande gyllene sandstenen.
Den gamla katedralen, Catedral Vieja, som även heter Santa María de la Sede, är ett romerskt byggnadsverk som färdigställdes i gotisk stil. Nya katedralen, Catedral Nueva, De la Asunción de la Virgen, är byggd och dekorerad av bland annat José Churriguera. Han har också gett namn till en egen byggstil, churrigueresco, som är en form av utsmyckad barockstil. Kyrkan har ett imponerande inre med rikt utsmyckade korstolar och ett vackert konstfyllt tak. Vi stannar till vid Puerta de Ramos som ligger vid Plaza de Anaya. Här finns den stora porten som är utsmyckad med bland annat en liten trött groda som sitter gömd ovanpå ett kranium. Den västra fasaden pryds av bland annat den gigantiska Puerta del Nacimiento och flera figurer av stadens och Spaniens kända och historiska personligheter. Mest känd är kanske dörren som restaurerades 1992 där man hittar en liten astrounaut. Den ansvariga stenhuggaren ville avspegla den tidsålder när restaureringen utfördes och ville tillföra en nutida figur. Valet föll på en astronaut.
PLAZA MAYOR
Vi promenerar längs med stadens mysiga gränder och gator. Och dofterna av Ibericoskinka och vaniljkaffe avlöser varandra. I området produceras flera varianter av den berömda Ibericon och vi passerar det ena Carnicerían efter den andra. Vid Plaza Mayor, enligt många Spaniens vackraste torg, kan man koppla av och smälta alla gyllene intryck från Salamanca. Runt torget sitter folk på restauranger och kaffer och diskuterar staden som förför, och på mitt på torget sitter studenter på marken och umgås på det enklaste sätt. Här, i centrum, hölls det faktiskt tjurfäktningar långt in på 1800-talet, men arenan har för länge sedan flyttat till stadens utkant. Dock kommer det nog dröja alltför länge innan den försvinner helt från detta, Kastiliens högborg, omgivet av gräsmarker där många sysselsätter sig med tjuravel.
Vi får också veta att medaljen av diktatorn Franco varje år, på hans dödsdag den 20 november, paketeras in i plast. Anledningen är då många av hans opponenter och vanliga motståndare av diktatorn kastar ägg och avfall på medaljen. Plasten underlättar en del av städningen. Francisco Franco finns här i det nordöstliga hörnet. I resten av Spanien har alla symboler av diktatorn tagit bort, men här. På Plaza Mayor finns det flera slags medaljer med hans och flera hundra andra personligheters ansikten.
När vi lämnar Salamanca har jag ytterligare en stad på min lista av städer som jag inte är riktigt klar med. Och utöver Barcelona, är nu även Salamanca en Spanska favorit.
13 SEVÄRDHETER I SALAMANCA
1. SALAMACA BRIDGE
Den vackra romerska bron som är lite av ett kännetecken för staden.
2.PLAZA MAYOR
Spaniens vackraste torg… om man ska tro ryktena och ett av Spaniens största som blev klart 1755.
3.SALAMANCAS KATEDRALER
Katedralen som egentligen är två katedraler, en ny och en gammal.
4.SALAMANCAS MARKNAD
Mercedo Central
5. CASA DE LAS CONCHAS
Snäcksskalshuset som är både kärt och mycket speciellt. I husets mur kan man se över 300 snäckor och snäckskal. Det sägs att det beror på den tidigare ägaren, Rodrigo Maldonado de Talavera, var läkare vid drottning Isabellas hov och medlem av Santiago-orden, som menade att ordens och pilgrimernas symbol skulle fästas på byggnaden.
6. PALACIO DE MONTERREY
Duquesa de Albas hem, Palacio de Monterrey, som består av 1 000 kvadratmeter palats från 1500-talet.
7. SALAMANCAS UNIVERSITET
Finns i stadens historiska centrum som anses vara ett av världens vackraste universitet.
8. CONVENTO DE SAN ESTEBAN
Klostret som har arkitektur från både barocken och renässansen.
9. MATKVARTERET VAN DYCK
10. MUSEET CASA LIS
11. MUSEO ART NOUVEAU Y DECO
Museet som har konstverk från 1800-talet och 1900-talet återfinns i en byggnad som en gång var ett privat palats.
12. CLERECÍA CHURCH
Kyrkan finns i gamla stan och var tidigare känd som Royal College of the Company of Jesus.
13. NATURE PARK ARRIBES DEL DUERO
Strax utanför Salamanca hittar man detta naturreservat.
SNABBFAKTA SALAMANCA
Invånare: Drygt 150 000 (med omnejd 228 000).
Spanska studenter:
Majoriteten av året 30 000.
Utländska studenter: 4 000, som huvudsakligen kommer hit för att studera spanska.
Salmantina/o eller salamanquina/o: Kallas en kvinna/man från staden.
Skyddshelgon: San Juan de Sahagún, som firas den 12 juni och Virgen de la Vega, vars dag är den 8 september.
Historia: Omkring 400 år f.Kr. ska kelterna ha grundat staden, som de då kallade Helmantika. Kelterna drevs på flykt av Hanibal från Kartago, som i sin tur förlorade området till romarna, som bytte namn på staden till Salamantica. Under Romarriket låg staden på Silvervägen som korsade den iberiska halvön från norr till söder.
UNESCO: 1988 blev Salamancas centrum upptaget på den internationella organisationens världsarvslista.
Translation:
Salamanca is one of the stunning cities in the region Castilla y León in Spain. This great university city offers beautiful architecture, lots of history, lovely cathedrals and lots of nice cafe´s and restaurants.
Denna resan var en pressresa som arrangerades av Visit Spain.
Ser ut som en fantastiskt fin stad! Den har vi missat … Hälsningar från Frankrike!
Helt fantastisk. Nästa husbilsresa får planera så den går genom Kastilien och Leon. Hade själv inte heller hört talas om någon av städerna jag besökte. Ha en fortsatt underbar resa.
Ååh vilket matnyttigt inlägg – fick det riktigt att rycka i mina spanska ådror att åka dit <3 härliga bilder också!
Tack Malin. Jag kan med gott samvete rekommendera Salamanca. Vi har ju tidigare kört hela Spanska kusten, från Calve i öst ända till Cadiz i väst och ingen av städerna där fångade mig så. Hoppas du haft en fin resa i Skåne :)