Denna veckan är jag glad att få presentera Maria Norrgård som veckans gästbloggare. Hon är skribenten bakom den fina resebloggen Marias Memoarer. Där kan du läsa allt du vill veta om Teneriffa, men Maria är också jättebra på att tipsa om andra bloggar, bra inlägg och på att inspirera. Du hittar också Maria på Instagram och Facebook.
Maria berättar om sig själv:
Jag som skriver bloggen heter Maria Norrgård, jag är 28 år och född och uppvuxen i svenska Österbotten i Finland. Jag bloggar mycket om Teneriffa och resor i övrigt, men även om fotografering och lifestyle. Jag har bott en period i Regensburg, södra Tyskland och under 2014 och 2015 har jag spenderat sammanlagt nästan 1 år på Teneriffa. Jag har nyligen blivit färdig med mina studier inom tyska språket, turism och interkulturell kommunikation och vart det bär av näst är oklart – världen är öppen helt enkelt! För tillfället frilansar jag även en del som bland annat översättare och skribent.
TENERIFFA BORTOM CHARTERN
Den som tror att Teneriffa enbart erbjuder sol, bad och paraplydrinkar tror fel. Ön är så mycket mer än charterturism och solsemester – det är bara att välja och vraka bland det mesta från vandring, arkitektur och vinupplevelser till dramatiska vulkanlandskap, uråldriga lagerskogar och extremsport. Inte för att det är något fel med att ligga några dagar på stranden heller, för fina stränder finns det också gott om!
Nedan följer några personliga tips för att få ut så mycket som möjligt av vistelsen på Teneriffa och för att på bästa vis uppleva ön utan att fastna på charterorten.
ROADTRIPPA
Det första jag brukar rekommendera när någon frågar om Teneriffa-tips är att hyra en bil för minst ett par dagar och köra omkring på ön. På så vis hinner man se så mycket som möjligt och man tar sig lätt dit man vill. Passa på att upptäcka typiska kanariska städer och byar och kombinera med fantastiska naturupplevelser. Minst en i sällskapet bör dock vara van och trygg bakom ratten, eftersom man ställvis får räkna med svindlande serpentinvägar och ett aningen högre tempo i tätorterna än vad man kanske är van vid från Skandinavien. Vägarna är överlag i fint skick. GPS är naturligtvis behändigt, men även en hederlig papperskarta kan komma till användning, ifall tekniken skulle svika. Det hände oss i Anagabergen, så det var med hjälp av kartan i pappersformat som vi hittade rätt den gången.
Min bästa roadtrip på Teneriffa var när vi körde runt ön på en dag, mestadels intill eller nära kusten. Själva körtiden är inte alls många timmar, men det gäller att planera in hur många stopp man vill och kan göra, och hur långa dessa stopp ska vara. För Anagabergen bör man reservera så gott som en hel dag för sig, ifall man även vill ända ner till norra kusten och kanske rentav vandra lite grann.
På roadtrip någonstans nära Masca
NATURUPPLEVELSER
Teneriffa är väldigt intressant natur- och klimatmässigt. Ön har en stor variation av mikroklimat samt olika väderzoner. På Teneriffa kan man med andra ord uppleva det mesta från torr och karg natur i söder och månlandskap uppe på Teide till subtropisk grönska, vingårdar och uråldriga lagerskogar.
Vandring
Ett utmärkt sätt att upptäcka Teneriffas natur är genom att vandra. Det finns rutter som passar i princip alla med två fungerande ben. Ett utmärkt nybörjarberg är Montaña de Guaza intill Los Cristianos, med en höjd på 428 meter över havet. Stigen är lagom bred och utsikten är inte särskilt hisnande, så jag klarade av det galant trots viss höjdskräck. Det är heller inte brant, så det är inte speciellt utmanande rent fysiskt, om man har någon sorts grundkondition och undviker de allra hetaste timmarna åtminstone. Stadiga skor är hur som helst att föredra, eftersom underlaget inte är jämnt – så välj något annat än flipflops. Väl uppe kan man vandra omkring längs olika stigar uppe på platån och njuta av lugnet.
Är man fortfarande osäker vad gäller höjder så är även naturområdet La Caleta ett alternativ, där man kan vandra genom hippiesamhällen samt ta ett nakendopp på nudiststranden Playa de Diego, som alltså enbart kan nås till fots.
Vill man ta sig an lite större utmaningar så kan jag tipsa om till exempel Mascaravinen, det unika månlandskapet i Paisaje Lunar [nära Vilaflor] och Taganana [vid Anaga och den vilda nordkusten]. Barranco del Infierno lär i sin tur vara en enklare rutt, där får man dock betala en liten slant i inträde numera.
På vandring uppför Guaza-berget
STRÄNDER
Alla stränder på Teneriffa ser inte ut som de i Los Cristianos och Las Americas, utan i själva verket finns det ett flertal olika strandtyper på ön. Så det är bara att välja och vraka bland svarta lavasandstränder, ljusare blandsandstränder, steniga och klippiga stränder samt vildare surfarstränder.
Bland turiststränderna på södra delen av ön är Playa del Duque min personliga favorit. Den känns aningen lugnare och har en vackrare omgivning än de andra stränderna- samt att den erbjuder möjlighet att hitta lite gratis skugga under några av palmerna. Dessutom har den de fräschaste strandtoaletterna jag någonsin besökt!
Är man ute efter stränder som är mera svårtillgängliga och icke-turistiska så rekommenderar jag till exempel nudiststranden i La Caleta som jag nämnde ovan, och Playa de Benijo i Taganana. Vidare vill jag tipsa om Playa de las Teresitas nära Santa Cruz, som mestadels besöks av ortsbefolkningen. Detta är Teneriffas vitaste strand prydd med palmer som ger skugga åt den som behöver- en av de allra finaste stränderna enligt mig. Här finns det även ett antal kiosker där man kan äta enkel mat och dricka goda drinkar och smoothies.
Playa de Diego, La Caleta
Anaga
Jag vågar nästan satsa pengar på att alla som turistar på Teneriffa känner till besöksmål som nationalparken tillika vulkanen Teide, den undangömda och frodiga bergsbyn Masca [även kallat Teneriffas Machu Picchu] och Los Gigantes för de mäktiga klipporna. Lika välkänt är kanske inte Anagaområdet i norr. Anaga är en skyddad naturpark bestående av berg och fuktiga lagerskogar och ligger i den nordligaste delen av Teneriffa – detta område är överlag mycket lummigare och grönare än södra delen av ön. Lagerskogarna, även kallat laurisilva, sägs vara ett mellanting av tropisk regnskog och de tempererade skogar man hittar i medelhavsländerna. Laurisilva har även funnits på den europeiska kontinenten, de försvann dock under istiden.
Ovan molnen i Anaga
STÄDER OCH SAMHÄLLEN
La Laguna och La Orotava
La Laguna är inte känt som Kanarieöarnas ”kulturella huvudstad” utan anledning – stadens arkitektur är verkligen sevärd och gata efter gata möts man av härliga byggnader från kolonialtiden. Staden är dessutom Teneriffas ursprungliga huvudstad samt ett Unesco världsarv. I La Orotava är speciellt den gamla stadskärnan värt ett besök.
Candelaria
Candelaria är framför allt en stor katolsk attraktion var man hittar den vackra kyrkan Basílica de Candelaria [där man traditionellt tillbett Jungfrun av Candelaria – skyddshelgon för Kanarieöarna]. Jag tycker att denna kyrka är speciell då den är belägen alldeles intill havet och vid högvatten slår de mäktiga vågorna upp på det intilliggande torget med sina Menceyes-statyer [guanchekungar som tidigare härskat på ön. Är det däremot lågvatten kan man passa på att promenera på den svarta lavasandstranden. Även staden i sig är mysig och värd en liten titt.
Den ståtliga basilikan intill mäktiga Atlanten
SMÅORTER PÅ SÖDRA TENERIFFA
Södra Teneriffa är heller inte enbart ett slitet ”turistghetto” som vissa kallar det så fint, utan även där hittar man lokalbefolkning och man behöver inte ta sig långt för att komma bort från de tätaste turistkvarteren och till lite lugnare, finare och charmigare platser. Här kan nämnas till exempel Arona, Adeje, Callao Salvaje, Vilaflor och La Caleta.
Santa Cruz
Även huvudstaden Santa Cruz är väl värt ett besök, oavsett om man är intresserad av shopping eller om man bara vill se arkitektur och ett normalt stadsliv. Vill man verkligen hinna se stan samt passa på att shoppa bör man reservera en heldag – då kan man med fördel åka lokalbuss [titsa]. För att spara en slant kan man köpa ett såkallat Bono-kort som ger rabatterat pris på alla bussresor. Det kanariska ordet för buss är för övrigt guagua [uttalas: /ˈwa.wa/].
Det bästa shoppingcentret som jag känner till i Santa Cruz är Centro Comercial Meridiano, som har många stora kedjor, t.ex. Primark. I närheten finns även varuhuset El Corte Inglés, som är Spaniens största varuhuskedja.
El Mercado de Nuestra Señora de África [även kallat La Recova] bör man heller inte missa – en mycket trevlig marknad i en vacker nykolonialistisk byggnad där man kan köpa kött och ost, frukt och grönt, blommor, kryddor m.m., eller bara se sig omkring och njuta. En annan trevlig plats i staden är Plaza de España med sin långgrunda fontän och det korsformade monumentet som är en hyllning till de stupade i spanska inbördeskriget. Kring Plaza de España hittar man dessutom några av Patrick Blancs berömda ”green walls”, även kallat ”vertical gardens”.
Ett av de äldre områdena i Santa Cruz
Icod de los Vinos
Den lilla orten Icod de los Vinos är kanske främst känd för sitt mytomspunna drakblodsträd El Drago Milenario och Cueva del Viento, en av världens längsta lavatunnlar på mer än 17 km. Jag rekommenderar dock personligen ett besök på Museo Malvasía med vinprovning, museum och en härlig liten trädgård på bakgården. För en helt ok slant (om man är några stycken i alla fall) fick vi provsmaka 4 olika kanariska viner och sedan välja ett av dem som vi fick dricka upp, samt lite tilltugg. Det finns även gott om vingårdar, bananplantage och andra fruktodlingar i området.
MAT OCH DRYCK
Glöm alla turistfällor och leta reda på de mera genuina matställena istället! I La Caleta sägs de bästa fiskrestaurangerna på södra delen av ön finnas – friterade squids [de där små som man äter hela] är min personliga favorit, och det går också ofta hem hos barnen.
Papas arrugadas [små potatisar som kokas tills de blir lite skrynkliga, helst med så mycket salt att det bildar en tunn, krispig hinna på skalet] med såserna mojo verde och mojo rojo är ett absolut måste att prova på! Dessa kan man med fördel äta som tapas eller aptitretare.
Andra rätter jag kan rekommendera är conejo en salmorejo [kanin i sås] och getkött [carne de cabra]. I Los Cristianos finns ett litet ställe som heter något så enkelt som Bar Cafetería Canarias [adress: Calle los Sabandeños], som främst tycks vara ett ställe för spanjorer och kanarier. Det underlättar att kunna grunderna i spanska för att beställa mat här, och om spanskan inte räcker till – använd kroppsspråk.
Getkött med kanarisk potatis och mojosåser i små metallskålar
Ett annat ställe med goda smårätter i Los Cristianos är Cervecería 100 Montaditos [Calle Buenaventura Ordoñe] som ligger bredvid ortens kyrka. Där går man själv till disken och beställer vad man vill ha, samt anger sitt namn som de ropar upp när det är dags att hämta sin mat. Som fast food, fast mycket bättre! Det kan vara ett väldigt livligt ställe, så räkna med ”typisk spansk ljudnivå”.
Älskar ni kött så är Churrasqueria Rodeo Sur i Costa Adeje [nära shoppingcentret Gran Sur] att rekommendera – det är en köttbuffet där personalen går runt med vagnar med alla möjliga sorters kött – naturligtvis får man äta så mycket man bara orkar!
Vill man dricka kanariskt ska man satsa på ölen Dorada eller något av öns egna viner. Mitt personliga favoritvin är Tágaras vitvin i blå flaska.
Vinprovning på Museo Malvasía, Icod de los Vinos
Jag hoppas att framtida Teneriffaresenärer fick nya perspektiv och idéer genom detta inlägg. För mera inspiration och Teneriffatips får man gärna ta en titt i min blogg eller höra av sig till mig!
/Maria
Translation;
This weeks guestblogger is Maria Norrgård from the blog ”Marias Memoarer”. Her article is about travelling Teneriffe. If you want to read more about Teneriffe just visit her blog.
Text: Maria Norrgård / Marias Memoarer
Foto: Maria Norrgård / Marias Memoarer
Marias tips var verkligen ovärderliga när jag luffade runt på Teneriffa! Tack vare dem fick jag en helt annan bild av ön och längtar ganska ofta tillbaka… Mina Teneriffainlägg finns att bläddra tillbaka till här: http://www.sannarosell.se/search?q=teneriffa
Det är nog det allra bästa med alla bra resebloggarna. Att man får så många bra tips
på ställen som man kanske aldrig hade hittat själv.
Oh ja, vad skulle man göra utan alla resebloggare ;)
Jag minns en bilresa på Teneriffa som var så läskig att vi inte kunde ta samma väg tillbaka utan var tvungna att åka runt hela ön för att ta oss tillbaka till hotellet på södra sidan av ön. Vi körde österut på väldigt slingriga vägar med branta stup i flera mil. Det var otroligt vackert men jag hyperventilerade nästan hela vägen och jag brukar inte vara mesig. (Det kan ha varit för att det var första gången vi reste med baby. Då blir man lite känslig. ) Vägen runt ön var också vacker och inte alls läskig.
Även om det just då var skrämmande, är det kanske idag en av dina roligaste
reseberättelser :)? Har faktiskt inte själv varit på Teneriffa. Min första
resa med min man var till Kanarieöarna och har sedan den resan inte tittat
det hållet igen. Inte fören nu :)
Hmm, låter lite som Masca-området det? Jag var också rädd första gången jag åkte just den vägen iaf (behövde åtminstone inte köra själv tack och lov), men efter den gången var min rädsla i stort sett botad.. ;)
Saved as a favorite, I really like your blog! – Helene
Thank you.