Sedan länge jämför många Belgrad med Berlin, den stad på Balkan med mest puls och ett levande nattliv. Det finns mycket att göra men visst blir man törstig av att springa runt mellan borgar, museer och kyrkor. Den rätta drycken att släcka sin törst med är just öl. De lokala vinerna är intressanta, men har lång vägs klättring kvar. Rakija, den traditionella spriten gjord på frukt är också värd att smaka. Men det är ölen som nått förträffliga nivåer.
Man behöver inte ursäkta sig om man missar några kyrkor på grund av den goda ölen. För den som har öl som religion finns många heliga platser att besöka. Vi pratar om mikrobryggerier som brygger modernt hantverksöl. Allt från ale och ipa till porter och suröl. Samma ipa som man betalar 100 kronor för i Sverige, kostar här för 25-30 kronor. Låt dig inte luras av billig lageröl för 10 kronor flaskan, drick bättre för nån tia till. Flera av bryggerierna har bryggt fler än 50 sorter i lager och exporterar i små volymer. Det finns ett tiotal större hantverksbryggerier men här besöker vi tre av dem.
GVINT PIVARA BREWERY AND TAP ROOM & DOCKERS BREWPUB
Vi börjar inne i stan och promenerar två kilometer bort mot hamnen. På vägen passeras Gvint Pivara Brewery and tap room. Här bryggs och serveras cirka sex ölsorter på kran. Ölen är lätta i stilen och passar för den som annars dricker mest lager. Gvint Brewvery är litet och mysigt med en lagom stor uteservering.
Vi beger oss ned längs gatan utanför och passerar flera klubbar och barer. Det ser ut som en gammal lada men Dockers Brewpub är en metropol! Här finns 28 kranar fulla med öl samt ett bra urval av flaskor. Ölhallen är enorm och man kan även sitta utomhus. Visst ser det lite skräpigt ut , både en och två gånger undrar man om det är rätt väg. Du är inte ensam om att vallfärda hit även om det yttre kan lura en. Tavlan med öl uppdateras dagligen och en halv liter hantverksöl kostar cirka 35 kr.
I ETT INDUSTRIOMRÅDE I BELGRAD HITTAR MAN DOGMA BREWERY AND TAP ROOM
Nästa dag är det dags igen. Museer, kyrkor och lokala specialiteter som Sarma, Burek och Cevapi smakas av. Men denna gång kan man ta buss eller taxi till nästa ölställe, runt fem kilometer bort från Kalemegdan. Lika sunkigt utifrån som Dockers men fantastiskt när man väl kliver in. Dogma ligger i ett industriområde och även här förvånas man över omgivningen. Tidig vår inte så inbjudande utifrån men på sommaren är det fullt med folk
Är Dogma det mest intressanta bryggeriet i Serbien ? Troligtvis. Här finns erfaren personal som jobbat i många år och kan allt om ölen de brygger. Här finns engagemang och historia och det märker man direkt. Be att få en rundtur i bryggeriet med en öl i handen. Fantastiskt fruktiga ipor med balanserad beska får tiden att stanna till. Häftig inredning, graffiti, klatschiga ölnamn och etiketter drar osökt tankarna till Berlins hippa barer. Bryggeriet är ständigt igång, här tappar de ölen eller skickar ut den direkt till baren i rejäla fat.
Bryggeriet är inglasat och väldigt trevligt att titta på medan man njuter av ölen. Dogma har 15 öl på tapp och menyn uppdateras dagligen. Efter Dockers och Dogma är det svårt att bli imponerad. Men önskar man ett stillsamt farväl av Belgrad på en mindre och mysigare pub rekommenderas Beerwood. Beerwod ligger inne i stan och har 30-40 olika hantverksöl på flaska samt några på tapp. Det finns fler bryggerier runtom i landet som brygger superb öl så var inte orolig om en rundresa är planerad.
Skål från Jonathan Gharbi de Mare The Abu Dhabi Beer man.
Translation
Three intersting micro breweries to visit when in Belgrad in Serbia.