– Resan presenteras i betalt samarbete med Momondo – 

 

Att resa till Maldiverna ansågs länge som något som förunnades nygifta och de med väldigt god ekonomi. Kanske den stämpeln lite finns kvar, men Maldiverna är tillgängligare än man tror. Och det behöver inte kosta mycket mer än en vecka under högsäsong i Europa. När vi letade resor till Grekland i somras i slutet på Juli, låg priserna runt 7-8 500 kronor per person för en vecka. För ett standardboende.

 

Visst kan Maldiverna fortfarande innebära privata öar, vattenvillor och överdådig lyx, men då får man ha lite större fickor i byxorna. Vår resa till Maldiverna är inte budget, men inte heller så dyr som man skulle kunna tro, av flera anledningar. Dels bokade vi väldigt tätt inpå resdagen och dels orkade inte vi inte planera själva och valde därför att boka med ett Charterbolag. Vi ville också bo nära stranden… tydligen är alla boenden på Maldiverna nära stranden :). Om man planerar lite bättre än oss, kan man faktiskt få en vecka på Maldiverna till nästan samma pris som för en vecka runt Medelhavet.

 

Maldiverna består av 1 192 öar fördelade över 26 atoller. En atoll är ett korallrev som helt eller delvis omsluter en lagun, en ringformig ö eller flera öar i ring av korall. Atoller förekommer främst i tropiska hav. Av dessa öar är bara 200 bebodda och av de är hälften resortöar. Öarna är uppdelade i fyra grupper av öar:

1. Obebodda Öar
2. Öar där lokala invånare bor.
3. Öar där lokala invånare bor med guest houses och mindre hotell, dit turister tillåts sedan 2009.
4. Resortöar. Bara en resort är tillåten per ö.

 

Skiftningen för turismen på Maldiverna skedde alltså 2009. Då man öppnade upp för turister att besöka bebodda öar och invånarna tilläts öppna upp guesthouses, hostels och airbnbs. Denna förändring gör att Maldiverna helt plötsligt är tillgängliga även om man har en begränsad budget. På de här öarna är kostnaderna för boende och mat betydligt lägre. Med reguljärflyg, boende i enkla gästhus och transport via lokala färjor kan drömmen om en resa till Maldiverna bli sann. Och det är inte långt till stranden oavsett var man bor. Jag har gjort en prisjämförelse för olika nivåer boende, baserad på femton dagars vistelse,  för att kunna jämföra med vår resa hit som var på femton nätter [exklusive restid].

 

 

FLYGBILJETT

 

Flygbiljetten är så klart den stora kostnaden. Ju längre du kan vara borta, desto billigare blir flygbiljetten per dag. Vill man hitta de bästa priserna gäller det att vara flexibel eller planera i god tid. Ta reda på när det är långsäsong och vilken veckodag det är billigast att flyga. Det kan göra mirakel med priset, tro det eller ej. Maldiverna har en temperatur på ca 30 grader året runt och och det är högsäsong från December till April. Det kan så klart regna lite då, men å andra sidan är vågorna bättre och djurlivet runt korallerna mer färggranna.

 

Momondo har en riktigt bra sökfunktion som gör att man kan se när flyget är billigast under årets alla månader. Ett stapeldiagram visar tydligt med både streck och färger vilket dag som är billigast den månaden. Du kan också klicka på flightinfo så får du fram ovärderlig statistik om just ditt resmål. Om jag väljer Köpenhamn till Malé, kan jag med en mellanlandning i till exempel Doha, hitta en flygbiljett för  runt 6 000 kronor tur och retur i September med total flygtid på mellan 13,5 till 14,5 timmar.

 

 

BOENDE PÅ MALDIVERNA

Det finns många riktigt bra hotellsidor att söka på, men också Momondo har en riktigt bra sida att söka hotell på. Den jämför dessutom priser med Booking, Expedia och Hotels. Här kan du välja hur många stjärnor du vill ha, om frukost ska ingå och om du vill ha transfer. Jag har valt boende efter antal stjärnor, pris och sorterat efter det högst rekommenderade i den prisnivån.

 

BUDGET

Numera finns flera airbnb eller enklare gästhus att välja på. Det går att få tag på rum för mindre än 200 kronor natten. Men vill man ha en hyfsad standard kan man räkna på att ett rum för två personer går på cirka 500- 600 kronor per natt. Jag ställer in min budgetsökning från 0 till 500 kronor, september månad och att sortera på rekommendationer. Då får jag upp Island Beach House som ligger i Hulhumalé på stranden och 5 km nordost om huvudstaden Malé.

PRIS: 507 kronor per natt för två inklusive frukost.

 

3 STJÄRNOR

Hotel Dravida är ett trestjärnigt hotell som har fått höga gästbetyg på flera hotellsidor. Det ligger på i Abuharee Magu Shady Corner på Maamigili.

PRIS: 557 kronor per natt för två inklusive frukost. 

 

4 STJÄRNOR

Sun Island Resort & Spa är Maldivernas största resortö och det är här vi bodde. Vi valde en beach bungalow med stranden utanför dörren och helpension. Vi kan med gott samvete rekommendera denna ö till allt och alla. Här finns sju restauranger, barer, massor av sportaktiviteter och vattenaktiviteter och naturen blir man aldrig trött på. I vår resa ingick flyg, 16 nätters boende, all transfer, all mat och en halv liter vatten per person på rummet. Jag rekommenderar inte att man väljer att bo på en resort utan att välja minst halvpension. Besöken på restaurangerna blir då väldigt dyra. Läs mer  om priser och tips här.

PRIS: 1 760 kronor per natt för två i beach bungalow i September, inklusive frukost.
PRIS: 2 635 kronor per natt för två i beach bungalow i September, inklusive helpension.

 

5 STJÄRNOR | DYRASTE RESORTEN PÅ MALDIVERNA

Vill man bo fint och finare kostar det. Soneva Jani på ön Medhufaru Island i Noonu atollen är bland de allra lyxigaste och dyraste.

PRIS: 55 000 kronor per natt

 

 

TA SIG RUNT

Inrikesflygen är dyra i förhållande till flyget hit. En tur och retur till öarna som resorterna ligger på, kostar runt 300 dollar tur och retur, cirka 2 700 kronor. I förhållande till en tur och returbiljett hit på 6 000 kronor. Skippa de dyra inrikesflygen och snabbåtarna och ta dig istället runt med lokala färjor, eller slow dhonis. Snabbåt mellan Malé och ön Ddhigurah kostar cirka 600 kronor, medan en biljett på en färja kostar cirka 66 kronor.

 

Självklart tar det längre tid med färja än med snabbåt, så man får kanske avväga priset mot tiden man har här. På atolltransfer och mtcc.com.mv kan man se färjetider och -rutter, men ett bra tips är att höra av sig till hotellet eller gästhuset man ska bo på, för mer information och tips på möjliga färdvägar. Det går också att boka vattentaxi eller betala någon villig lokalinvånare för skjuts mellan närliggande öar.

 

ÄTA

Att äta på resorterna är oerhört dyrt. Däremot är maten på ”icke-resorter” ungefär 80 procent av svenska priser. Då äter man på vanlig restauranger som inte är allt för anspråksfulla. En middag går loss på mellan 80 och 100 kronor, enklare lunch som soppor eller mackor kostar mellan 30 och 60 kronor. Det går så klart även att komma undan på mindre. I Malé fikade/lunchade vi för en femtiolapp för två personer. Mitt tips om du vill ha mycket smak, välj indisk mat. Svårt att misslyckas med… så länge man gillar mycket kryddor.

 

 

SÅ VI SAMMANFATTAR | BUDGET VERSA 4-STJÄRNIGT

TOTAL BUDGET FÖR 15 NÄTTER MED FLYG, BOENDE OCH MAT PER PERSON

  • Flyg tur och retur i September från Sverige cirka 6 000 kronor.
  • 15 nätter på budgetboende för cirka 507 kronor per natt inklusive frukost 7 605 kronor,
    3 802 per person om man åker två.
  • Matbudget för cirka 15 dagar räknat på cirka 250 kronor per dag 3 750 kronor.
  • Transport är svårt att beräkna, men låt oss säga cirka 500 kronor

Summa budgetboende för femton dagar per person = 17 854 kronor
Det innebär cirka 1 190 kronor per dag, eller 937 kronor om man delar rum.

Summa 4-stjärnigt för femton dagar per person = 31 410 kronor
Det innebär 2 094 kronor per dag inklusive alla måltider.

 

 

Translation
The Maldives used to be a destination for honeymoon couples and wealthy people. That has changed. Today you can do the Maldives on a budget. In this article I am giving you four price examples of different accomodation. 

 


Denna resan görs delvis i samarbete med Momondos Ambassadörsprogram under kampanjnamnet #momondoamabassador och #letsopenourworld. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Fint innlegg. Jeg var selv på Lux* for noen år siden. Det er vanskelig å matche noe etter Maldivene :-)

    1. Tack Laila. Vi känner exakt likadant. Boracay på Fillipperna och Zanzibar har varit vår favoritstränder i över 10 år. No more :).

  2. Vilket bra och tydligt inlägg! Nu blev jag riktigt sugen på att åka till Maldiverna, som jag tidigare tänkt varit för dyrt för en budgetresenär som mig!

    1. Tack Maya :). Det är ju flyget som är det dyra. Boende finns väldigt billigt. Om du kombinerar stopp med resa till Sri Lanka, kan du nog få ut ännu mer för pengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *