– Dagens artikel presenteras i reklamsamarbete med Addnature –

 

För många är Skåne likvärdigt med Österlen och dess stränder och backar. Men lilla Skånes fyra hörn bjuder på så mycket mer. I Nordöstra Skåne finns Kullaberg och Kullahalvöns otroliga landskap. Hit tar sig många klättrare och vandrare. Och så har vi lite bortglömda Nordöstra Skåne. Här har vi gröna bokskogar, sjöar, stränder och flera vandringsleder. Och Kjugekulls naturreservat.

 

NATIONALPARKER & NATURRESERVAT I SKÅNE

I Skåne finns tre av Sveriges 30 nationalparker. Söderåsen cirka fyra mil öster om Helsingborg . Dalby Söderskog strax utanför Lund som är Sveriges minsta nationalpark. Och Stenshuvud i södra Skåne vid Kivik där man kan ta del av både berg, hav och vita stränder. Det finns över 250 naturreservat i Skåne. Och den listan ökar varje år. Bara 2020 tillkom tio stycken i Skåne. En lista och karta på Sveriges nationalparker hittar du här.

 

KJUGELKULLS NATURRESERVAT I KRISTIANSTAD

Tre mil nordöst om Kristianstad hittar man Kjugekulls Naturreservat. Det här Natura 2000-område är beläget mellan Ivösjön och Oppmannasjön och täckt av lövskog, bokskog, öppna hagar och hagmark. För miljoner år sedan låg större delen av Skåne under havsytan. Då stack urbergsknallarna upp som öar. Kjugekull är en urbergsknalle och här finns cirka 50 jättegrytor med lämningar av krita, som visar att knallen är mer än 75 miljoner år gammal. På toppen av berget finns en fornlämning. Kanske är det resterna av en borg eller gravhög.

 

Och utsikten härifrån över Ivösjön är en lisa för själen. Sjöar på ett håll. Stora klippblock på ett annat. Och bok och lövskog på ett tredje håll. Det omväxlande landskapet är perfekt för både vandringar och promenader. Under vandringen kan man se spåren efter istidens ingrepp i landskapet i form av klappersten och flyttblock och man kan följa människan i spåren genom årtusendena: Från röset på toppen där man går förbi gravhögar och järnålderns domarringar, till senare lämningar i form av gärdsgårdar och lyckodlingar.

 

 

FLORA & FAUNA I KJUGEKULL

Om man är intresserad av djur och natur, finns det här är en otrolig variation. Här finns många arter av småfågel, bland annat nötväcka, gulsparv och törnskata. Och på våren fylls markerna av gullviva, mandelblom och backsippa, som längre fram tas över av ljungen. På marken som för miljoner år sedan låg under vatten växer idag tjärblomster, gullvivor och mandelblomster. Men även lite ovanligare arter av både svampar och blommor. Som den sköra desmeknoppen med dess vita små blommor och oxtungssvamp eller blekticka.

 

Kjugekulls utemuseum skapades av Regionmuseet Skåne i samarbete med Villands härads hembygdsförening. Här finns ett hembygdsmuseum med en utställning som visar dig runt i området genom natur och kulturlandskapets historia. Det finns tre olika vandringsleder markerade i området.

 

 

BOULDERING I KJUGEKULL

Men det området kanske är mest känt för, är det stora antal klippblock som finns här. Och dessa har sedan 1990-talet gjort Kjugekull till en känd och populär plats för utövare av klättringsporten bouldering. Något jag och kollegan Annika nu fick möjlighet att prova. Och oj vad mycket svårare det är än det ser ut. År 2008 fanns det cirka 1 268 klätterproblem på Kjugekull. Blockens, stenbumlingarnas, svårighet att klättra benämns som problem.

 

Jag och Annika får låna fotriktiga skor av Daniel, vår klättringsguide för dagen. Å tur är det. Annika har lyckats ta bilder på mig som ser riktigt proffsiga ut. Sanningen är en helt annan. Jag kämpade. Hårt. Och då var detta ändå ett nybörjarblock. Jag lyckades komma halvvägs upp för vårt enkla problem och höll mig sedan till att klättra på stenar som inte var klassade som problem alls :). Tur vår guide Daniel hade en ängels tålamod och pedagogik.

 

Annika var superduktig och tog sig hela vägen upp. Själv kom jag inte ens halvvägs innan jag gav upp. Annika vågade sig till och med på ett av de högre klippblocken. Själv föredrog jag att ta mig upp enkla hållet och titta på. Annika däremot lyckades klättra hela vägen. Alla bilderna på mig i dagens inlägg är tagna av Annika på Resfredag.

 

 

SKOR & KLÄDER FÖR ETT LIV I NATUREN

Vissa typer av fysisk aktivitet kräver en viss typ av utrustning och kläder. Som vid klättring, bouldering och långa vandringar. Hur viktigt det är med rätt kläder och utrustning för övrigt när man är i naturen, är troligtvis beroende på vilken typ av tur man gör, hur långt man ska gå och hur man är som person. Vi kallar sällan våra vandringar för vandringar. Även om de kan pågå i timmar och vara över en mil. Vi kallar dem helt enkelt för promenader. Medan mannen i princip alltid går i Flip Flops, ja alltid, till och med när vi vandrade i regnskogen i Monteverde i Costa Rica, vill jag gärna ha något både bekvämt och snyggt på fötterna.

 

Extra viktigt för mig är det faktiskt när vi gör stadsvandringar. Man glömmer lätt att det kan bli många, många kilometer i en storstad under en dag. Ibland långt över en mil. Jag använder ofta Converse, men kanske ännu oftare sneakers som är lätta. Både i vikt och för fötterna. Jag skulle också vilja investera i en lätt och bekväm jacka. Hos Addnature hittar du allt för dina outdoor äventyr. Kläder, skor, utrustning för klättring, för vandrings och campingutrustning, men också vardagsskor och vardagskläder i bra kvalitet.

 

Själv kikar jag just nu lite extra på de här skorna från The North Face, Vectiv Hypnum, som också finns i rosa. Ett par kängor från Tretorn. En orange tröja från Bergans, Alvdal Wool Jumper. Jag skulle också vilja investera i en riktigt bra jacka med lite färg för ovanlighetens skull. En orange från Varg, Åre Eco, känns rätt, är vattentät och är till och med lite fotovänlig.

 

 

TA SIG TILL KJUGEKULL & MER INFORMATION

Regionsbuss 557 till Kiaby Kjugevägen.
Ta dig till Hembygdsparken i Villands Härad.
3 mil Nordöst om Kristianstad.
Information om Bouldering i Kjugekull hittar du här.
Läs mer om regionmuseet här.

 

 

Translation
Bouldering is today a popular sport all over the world. And here, in the northeast of Skåne, you will find one of the most places in Europe for bouldering. Kjugekull nature reserve. A wonderful landscape that milions of years ago was below sea level. 

 


Dagens inlägg gjordes i samarbete med Addnature som erbjuder allt för dina utomhus och inomhusäventyr. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *