Belgien, Spa, Formel 1

 

Man kan ju kanske undra varför dagens ämne inte innehåller ett land eller stad i rubriken. Och man kan undra varför en reseblogg helt otippat börjar skriva om sport. Och en otippad sådan. Well, medan denna halvan av Discovering The Planet fortfarande är oerhört ointresserad av allt som har med sport att göra, är däremot den andra halvan oerhört intresserad av vissa sporter. Som ’hamboll’. Och Formel 1. 

 

I skrivande stund är Göran på väg till Austin i Texas för att vara med om sin femte Formel 1 upplevelse. I ärlighetens namn vet jag inte något alls om ämnet. Jag hör ordet Formel 1 och per automatik slutar min hjärna uppfatta några som helst sammanhängande meningar. Stall…. något om något… MC Laren… pit stop… Hamilton… sa någon Ferrari? Men som den hängivna och uppmuntrande partner jag är, försöker jag då och då hitta något som kan vara av intresse för mig att ställa frågor om. Som, ja, hur många banor det finns och vilka som är de största? Och medan mannen flyger, googlar jag. Om Formel 1.

 

[By the way… till Görans förtret, stod jag med fötterna på en formel 1-bana långt före honom. Och långt innan hans intresse ens fanns. Och dessutom på en bana han aldrig varit på. 1990 var jag i Monaco och gick på den berömda banan Monaco’s Grand Prix i Monte Carlo. Totalt oimponerad och helt ointresserad :).]

 

2011 Belgien, Spa, Formel 1

 

OM FORMEL 1

 

Formel 1 är en av världens populäraste sporter och har cirka 550 miljoner tittare per år. Silverstone är banan där allting började för 63 år sedan. Då vann Nino Farina det första F1-loppet i historien på Silverstone. I en Alfa Romea, på ett gammalt flygfält från andra världskriget rattade han in över mållinjen och startade den kedja som fortsätter att leva vidare än i dag. Silverstone är en av fyra banor som fortfarande finns med i kalendern och banan har alltid haft en mycket stor betydelse för formel 1. Det är utan tvekan världens dyraste sport. En årsbudget för ett stall kan lätt komma emot 250 miljoner euro.

 

Kanske inte så konstigt med oförstörbara bromsar, hjälmar som tål 800 grader och krafter på 5G . Bilar tillverkade av kolfiberkompositer, titanlegeringar och andra ultralätta material. Formel 1 är en extrem sport i ordets rätta bemärkelse. Man kan nästan säga att halva sporten är för lagens ingenjörer som genom historien, letat kryphål och luckor i regelboken för att skaffa sig en fördel. Och så har vi lönerna. Tyske Sebastian Vettel är idag den högst betalde F1-föraren. Han har ett treårskontrakt värt ca 150 miljoner dollar, med ytterligare 40 miljoner dollar i resultat-bonusar. Lewis Hamilton tjänar 31 miljoner dollar per säsong, plus ytterligare 10 miljoner dollar i resultat-bonusar.

 

F1 handlar mycket om extrema siffror. De flesta vet att det är en snabb sport och att exempelvis accelerationen är enorm. Men några minst lika imponerande siffror är att föraren under ett lopp växlar i snitt 2 500 gånger. Till skillnad från de flesta andra former av motorrace så sker Formel-1 starten från en stillastående position. Det vill säga, samtliga 20 bilar gör först ett formationsvarv där dom frenetiskt zig-zaggar för att värma upp däcken. Dom tar därefter sina startpositioner i tio led av två bilar per rad, i rank-ordningen dom har kvalificerat sig för racet dagen innan. Ett varv runt en Formel-1 bana är mellan 3,3 km och 7,0 km och ett race består av 44 till 78 varv, beroende på banans längd. Ett race är cirka 260 till 310 km långt och varar strax under 2 timmar.

 

Världsmästerskapet brukar kallas formel 1-cirkus, eftersom stallen under säsongen åker till och från tävlingar runt jorden med allt man behöver i bagaget. Som exempel kan nämnas McLaren som till ett Grand Prix i Kina hade med sig tre bilar med motorer, ett reservchassi, fyra reservmotorer, en container med motordelar, 32 ton reservdelar, verktyg och depåutrustning, bränsle och ett team på 95 personer.

 

2011 Belgien, Spa, Formel 1

 

TEKNISKA UTTRYCK MAN ”tydligen” BÖR KÄNNA TILL

STALL
Tio stall konkurrerar i Formel-1 i 2017. De två dominanta stallen är för tillfället Ferrari med Sebastian Vettel och Kimi Räikönen, och Mercedes med Lewis hamilton och Valtteri Bottas. De andra stallen inkluderar Red Bull Racing, Toro Rosso, Williams, Haas Racing, Renault, Sauber Ferrari, Force India och McLaren Honda.

DELTA
Delta är den totala tiden det tar en förare att lämna banan, åka in for sitt pit stop, göra stoppet, och återvända till banan. Tiden detta tar är unik för varje bana och kan variera från 15-20 sekunder upp till 30-35 sekunder beroende på banans design. Detta påverkar och dikterar självklart stallens unika strategier från race till race

PIT STOP
En Formel-1 crew byter fyra däck på mellan 2 och 2,5 sekunder. Allt över 3 sekunder anses som en katastrof under ett normalt pit stop.

DEPÅ
Depån är helt enkelt där Pit Stop och däckbyten görs.

 

Belgien, Spa, Formel 1

 

VÄRLDENS LÄNGSTA FORMEL 1 BANOR GENOM TIDERNA

Formel-1 säsongen består i nuvarande format av 20 race och täcker nästan samtliga kontinenter. Varje race hålls på en unik bana världen runt och ett flertal banor är ikoniska klassiker och används år efter år. Som Monaco’s Grand Prix i Monte Carlo, Monza i Italien och Silverstone i England. Andra är nyare banor som hungrigt bygger sin egen historia på senare år. Som Kina’s Grand Prix, Malaysia, Japan, Austin’s Grand Prix i USA och Abu Dhabi’s Grand Prix. Men här är listan på de allra längsta till dags datum.

 

1. Pescara, Italy
Temporary road course: 25.579 km (1957)

2. Nurburgring Nordschleife, Germany
Permanent road course: 22.835 km (1967-76 version)

3. Spa-Francorchamps, Belgium
Temporary road course: 14.120 km (1950-56 version)

4. Monza, Italy
Permanent road course: 10 km (1955-61)

5. Sebring, USA
Permanent road course: 8.369 km, 1959

6. Reims-Gueux, Reims, France
Temporary road course: 8.347 km (1953 version)

7. AVUS, Berlin, Germany
Temporary road course: 8.3 km (1959)

8. Clemont-Ferrand, France
Temporary road course: 8.055 km (1965-72)

9. Charade Circuit, Clermont-Ferrand, France
Temporary road course: 8.04672 km

10. Interlagos, Brazil
Permanent road course: 7.96 km (1973-77 version)

11. Circuito da Boavista, Porto, Portugal
Temporary road course: 7.7248512 km

12. Ain-Diab, Morocco
Temporary road course: 7.618 km (1958)

13. Ain-Diab, Casablanca, Morocco 
Temporary road course: 7.5639168 km

14. Circuit Bremgarten, Bremgarten, Switzerland
Temporary road course: 7.242048 km

15. Circuit de Spa-Francorchamps, Spa, Belgium
Temporary road course: 7.0811136 km

16. Rouen-Les-Essarts, Rouen, France
Temporary road course: 6.5983104 km

 


GÖRANS FORMEL 1 RESOR | UPPLEVELSER

 

SPA | BELGIEN

2011 är det äntligen dags för min första Formel 1 resa. Drömmen blev verklighet tack vare frun som i hemlighet synkat gästerna på min 40-årsfest att samla ihop till min drömresa. Bästa presenten ever! Jag hade även turen, att två av mina vänner, Thomas och Tom, också hade samma dröm. Vi hade turen att få låna Thomas föräldrars nya husbil och tre exalterade grabbar ger sig av de 100 milen ner till Spa i Belgien för att få uppleva en livsomvälvande händelse.

 

Det som inte många vet, är att där alltid finns möjligheter att campa runt banorna i Europa. Och jag kan verkligen rekommendera det. Framför allt är det den klart billigaste lösningen för boendet, och sedan behöver man inte ordna med transporter till och från banan. Vilket han ta flera timmar både morgon och kväll de tre dagarna som eventet äger rum. En annan sak som man inte heller vill missa är den fantastiska stämningen på de olika campingarna.

 

I varje hörn händer det något galet. Där är Tyskar som hyrt minst 10 platser och arrangerar ett regelrätt disco. Holländare som släpar med sig vedeldade badtunnor och bjuder in till bad. Och Engelsmän som byggt upp en kopia av en brittisk pub. Det är ett äventyr att bara gå rund och titta på alla spektakel som äger rum. Och även om man går i sitt favoritteams färger så är man alltid välkommen in. Inga sura miner för att man håller på ”fel” team. Fantastisk stämning helt enkelt.

 

Och racingen då? Så klart var upplevelsen att få se dessa monsterbilar live det häftigaste av allt, nästan så att man inte kunde ta in det. Ljudet, dofterna och hastigheterna. Superhäftigt! Jag hade några veckor innan fått kontakt med Bowe som drev Marcus Erikssons fan club. Marcus är alltså Sveriges senaste F1-förare, men 2011 körde han klassen under som på den tiden hette GP2. Som en överraskning ordnade Bowe så att jag kunde komma in i depån och träffa Marcus och hans team efter ett av racen. För en racingnörd som mig så var detta helt overkligt, jag var som ett barn där inne bland alla bilar, förare och mekaniker.

 

Belgien, Spa, Formel 1

Belgien, Spa, Formel 1

 

SPA | BELGIEN

Bara två år senare är det dags för nästa resa till Spa. När Bowe hörde av sig och undrade om jag kunde vara hans codriver till husbilen han lånat, behövde jag ingen lång betänketid innan jag tackade ja. Denna gången bodde vi på andra sidan banan i byn Francorchamps tillsammans med Marcus far och hans kompisar från Örebro. Här är campingen lite lugnare men o andra sidan kan man säga att här är mer av en gatufest utanför med pubar och restauranger. Efter att Marcus slutat tvåa i sitt race fick jag ännu en gång komma in i depån och träffa honom. Flaggan som jag hade med mig fick agera backdropp bakom Marcus när reportrar och annat löst folk skulle fotografera honom med pokalen.

 

Belgien, Spa, Formel 1

Belgien, Spa, Formel 1

 

SINGAPORE

Vi landar i Singapore bara några dagar innan racet ska gå. Timingen kanske inte är den bästa då vi åker hem innan start. Men ett besök på banan som är under uppbyggnad blir det. Och lika glad för det är man.

 

 Singapore, Formel 1

 Singapore, Formel 1

 

ABU DHABI | FÖRENADE ARABEMIRATEN

Inte heller i Abu Dhabi är timingen rätt för ett race. Däremot visar det sig att banan är öppen för allmänheten alla andra dagar. För promenader och för cykelturer. Det blir minsann hela två cykelturer på den fina banan.

 

 

AUSTIN – TEXAS – USA

Just nu…

 

 

Translation:
While the hubby is on his way to Austin, Texas for some Formula 1, I am at home Googling what it is all about. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Härligt att man kan olika intressen – det är ju så berikande! Sååååå mycket amerikansk civil war historia som jag har (ofrivilligt) lärt mig genom åren… :) :)

    1. Haha. Det låter lika spännande som Formel 1 ;). Det är ju tur att man kan göra lite var för sig ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *