Det finns inte många vattenfall i Skåne. Men de som finns, är vi väldigt stolta över. Och även om inte vattenfallen i sig kanske imponerar, är Forsakar Naturreservat värt ett besök. Det är också kanske den plats jag besökt flest gånger i Kristianstads Kommun.
Vid Linderödsåsens östra sluttning, vid Degeberga, har smältvattnet från inlandsisen gröpt ur en 40 meter djup ravin. Där bildar Forsakarsbäcken Skånes två högsta vattenfall med en fallhöjd på 8 respektive 10 meter. Kanske inte mycket att skryta om, men vi gör det ändå. Hur mycket vatten det är i fallen beror lite på årstid och hur mycket det regnat.
Vi har besökt Forsakar vid årets alla säsonger, men våren är alltid en favoritsäsong. Den blommande ljusgröna bokskogen, är under denna tid nästan bländande. Att ta en promenad genom sagolika backlandskap med bäckar, boklädda raviner och höga klippbranter ger ro och glädje. Man kan också följa bäcken genom det öppna hedlandskapet vid Degeberga backar och njuta av utsikten från de böljande kullarna. Och har man tur, kan man handla med sig växter hem från någon av de små stånden med självservice.
MYTER OCH SÄGNER
Det finns många myter och sägner kring Forsakar. Enligt sägnen är ravinen formad av jättar och naturen är verkligen trollsk här då solljuset har svårt att nå ända ner till bäcken. Tydligen spelar Näcken här ibland och ravinen ska också vara hemvist för pysslingar och skogssnuvan.
VANDRA I NATURRESEVATET FORSAKAR
Oftast går det att vandra fritt i ravinen, men på senare år, har den leden varit stängd på grund av rasrisken. Istället går det att följa ravinens kanter med fin utsikt 40 meter ner mot bäcken. Börja vid Forsakarsbadet och klättra uppför branten söder om Forsabäcken. Då kommer du till en utsiktsplattform med fin utsikt över fallen. Fortsätter du sedan lite uppströms, finns en bro där du kan korsa bäcken. Sedan kan man vandra vidare upp till utsiktspunkten, rakt norr om bron, innan man fortsätter tillbaka på den norra sidan av bäcken för att slutligen återvända ner i dalen via en brant trappa.
Inte helt riskfritt tar man ta stigen längs vattnet. Då har man ravinen på båda sidor om sig och når till slut fram till fallen. Denna väg går man på egen risk, då en del av träden ovanför är i dåligt skick. Vill man vandra riskfritt, bör man välja att gå uppe på sidorna av ravinen och blicka nedåt istället. Det finns stigar där också, tydligt markerade och med trappsteg där det behövs. Från utsiktsplattformen har man utsikt över fallen.
FLORA & FAUNA I FORSAKAR
När Linné besökte Forsakar 1749 fanns det ingen väg upp till fallen, men det hindrade inte honom. Kanske han, som mig, blev överraskad av mängderna ormbunkarna här. Men mer överraskad blev han av att påträffa jordlöpare, en sällsynt skalbagge. En insekt som därefter inte sågs till förrän zoologiprofessorn Per Brinck 1942, hittade flera bokskogslöpare under barken på en omkullfallen ekstock. För att förhindra att insektssamlare snabbt skulle utrota arten fridlystes den samma år. Senare har den också påträffats vid Stenshuvud.
Ravinens sluttningar är klädda med bokskog som är helt ljuvligt grön på våren. Men här finns också utöver ormbunkar, gulplister och mossor, särskilt skuggstjärnmossa Mnium hornum. I botten på ravinen hittar man sippor och gullpudra på våren, och i bäcken är en del stenar blodfärgade av rödalgen Hildenbrandtia rivularis.
Man har bestämt att naturen i Forsakar ska få utvecklas fritt. Det innebär att man inte avverkar träd, och att träd som blåser omkull får ligga kvar. Om något träd råkar falla över stigarna till fallen flyttas det dock åt sidan för att underlätta för besökare. Många tycker att det är fult och skräpigt, men det är en förutsättning för att bevara den biologiska mångfalden i reservatet. Till exempel behöver många organismer förmultnad ved för att överleva.
HITTA TILL FORSAKARS NATURRESERVAT
Degeberga är orten som ligger närmast naturområdet och därifrån är det bra skyltat till en parkeringsplats i anslutning till naturreservatet. Från parkeringen utgår några olika vandringsleder. Den kortaste går till det nedre fallet och är cirka 1200 meter tur och retur. Du kan också ta Skåneexpressen 2 till Hörby busstation, byta till Skåneexpressen 1 till Tings Nöbbelöv och därefter Skåneexpressen 3 Degeberga skola hållplats. Du kan också ta buss från Kristianstad.
LÄS MER: Upptäck Kristianstads Kommun
Translation
There arn´t many waterfalls in the south of Sweden. The highest ones are around ten meters and you will find them outside Kristianstad in Forsakars Nature Reserve.