Aldrig trodde jag i min vildaste fantasi att jag någonsin skulle få uppleva ett Engelskt bröllop. I England. Men förförra året hände just det. Helt plötsligt dök det, från en Engelsk arbetskollega till mannen, upp en inbjudan. Till ett bröllop i England. ”Save The Date”. Och självklart gjordes just det. Datumet bokades. Likaså flera dagar före och efter bröllopet.

 

Att bli inbjuden på någons bröllop är klart en stor ära. Det första bröllopet jag var med på, var jag inte ens inbjuden till. Men det var så det fungerade då. I Makedonien. Eftersom mormor och morfar var inbjudna, fick de så klart ta med vem de ville. Därefter har vi varit på ett tiotal bröllop. De flesta av dem oerhört fina och många riktigt välplanerade. Men vi är nog överens om att Anna och James Scougals bröllop är ett av de finaste, detaljrikaste och mest välplanerade bröllop vi någonsin varit på.

 

Jag var lite orolig över att jag inte hade läst på på lite mer om vett och etikett. Men väl där, insåg jag att det inte gjorde så mycket. Som på många ställen i världen, har bröllopstraditioner och etikett moderniserats och anpassats till det som brudparet gillar. Stora hattar är fortfarande populära, men numera är det få som har dem på bröllopen i England. Och klädkoden är ganska ledig [om det inte står annat på inbjudan]. Hur The Scougals lyckats planera ett så otroligt fint och mysigt bröllop, och ändå inte visa en tendens till nervositet under dagen, vet jag än idag inte.

 

 

KLASSISKA BRÖLLOPSTRADITIONER I ENGLAND

 

Bröllopstraditionerna har i England ändrats precis som på många andra ställen i världen. Idag sätter brudparet ihop en dag med traditioner som passar dem bäst. De klassiska traditionerena som finns här, är i princip de samma, som de vanligaste i Norra Europa. Brudgummen friar, bröllopsdatum bestäms i princip samtidigt, brudgummen friar med en ring som ska bäras av bruden på vänster hand, man har möhippa och svensexa och brudgummen får inte se bruden dagen före ceremonin. Många av dessa är ju fortfarande de samma på dagens bröllop.

 

”Something old,
something new,
something borrowed,
something blue,
and a silver sexpence in her shoe.”

 

Traditionsenligt ska bruden ges en hästsko på bröllopsdagen. Den ska bäras antingen på handleden eller sys in i klänningen. Det för god lycka. Idag är den traditionen ganska ovanlig. Även klädkoden har numera ändrats. Förr var det viktigt med hatt. Idag är klädkoden ganska avslappnad. Vanligt är att mannen har kostym och kvinnan minst knälång klänning eller kjol med kavaj och hatt. Men även här gäller att undvika vita och beige färger.

 

Under middagen hålls generellt bara tre tal. Brudens far, brudgummen och bestman. Ingen annan behöver hålla tal, men det är inte ovanligt att även brudgummens far håller ett tal. Något som är väldigt viktigt är brudgummens tal. Under talet tackar han alla och delar ut presenter till föräldrarna och brudtärnorna. Och detta gjorde även Anna och James.

 

 

BRÖLLOPSGÅVOR

 

Så vad ger man i bröllopsgåva? Och hur mycket ska man ge. Det beror så klart på många olika faktorer. Den första faktorn är vad brudparet har skrivit på sin inbjudan. Det är kanske ovanligt att skriva vad man önskar sig på en inbjudan i Sverige, men väldigt vanligt i Storbritannien. I övrigt är det vanligt att nära familj ger från 1 500 kronor och uppåt. Är man inte nära familj kanske man lägger mellan 50 och 80 pund. Lite generellt. Vi valde att ge brudparet pengar till framtida äventyr. Och så klart något lite Svenskt. En stor Höganässkål fylld med Svenskt godis. Jag har ju tidigare tipsat om vad man ge i gåva och Svenska presenter här.

 

England, Bröllop i Worcester

 

KAFFE OCH KAKA, VIGSEL, KANAPÉER OCH SANGRIA ROSÉ 

 

Vi är fem från Sverige och vi är alla lite nervösa. Vi känner ingen där och jag känner inte brudparet alls. Men James och Anna har tänkt på allt. Kvällen innan bröllopet är vi inbjuda till The Scougals traditionsenliga familjekväll på puben. Där får vi bekanta oss lite med närmaste familjen. Det gör att nerverna inte känns av lika mycket på bröllopsdagen. James tysta Tesla har tagit oss till bröllopslokalen smidigt och i tid. Medan vi väntar, serveras det kaffe och kaka inne i en av gårdens lokaler. Himla mysigt. Snart är det dags för vigseln. I den lilla gången in till vigsellokaler hänger girlanger med bilder på Anna och James. Bilder på tiden de haft tillsammans fram till nu.

 

Vigseln sker i en av gårdens jättefina lokaler. Träbjälkar i taket, vacker belysning och träbänkar att sitta i. Och vigseln är så himla fin. Kanske lite oväntat, full med skoj och humor. Prästen skojar, The Scougals skojar. Och bestmannen skämtar. Och stämningen är bara så fin. Direkt efter att de skrivit under vigselbeviset, får de gäster som vill, komma fram och ta bilder på det nygifta paret. Så jag gör med det. Så klart. Efter vigseln serveras Sangria gjord på Rosé och kanapéer i ”salongen”. Servitörer går runt med små brickor med fantastiska små godsaker. Och jag bara älskar idéen. Nackdelen är, att de små kanapéerna är så goda att man får vara snabb när brickan går förbi.

 

 

DE INTERNATIONELLA GÄSTERNA PÅ BORD RHODOS 

 

När det är dags för middag är det självklart bordsplacering. The Scougals, som vi, älskar att resa. Därför har de också helt självklart gett varje bord, namn efter en destination de varit på. Vi hamnar på Rhodos. Och det visar sig snart att alla de internationella gästerna hamnat här. Och det tar inte många sekunder innan samtalen och ämnena snabbt avlöser varandra. Anna och James har gjort en fullträff. Det serveras en enorm, fantastisk buffé med allt man kan önska sig. Goda tillbehör, kött, grönsaker och massor med goda ostar.

 

Talen väntar man med till efter middagen. Vilket jag uppskattar så. Det är kanske en av de saker jag inte gillar på Svenska bröllop. Så många tal hålls under middagen, att maten hinner bli kall. Det hålls inte heller så många tal. Normalt är det brudens far som håller tal, Brudgummen och Bestman. Sedan kommer desserten in. Och The Scougals har inte bestämt sig för en dessert. Och inte heller två. Vi får först varsin jättefin osttallrik. Sedan kommer en desserttallrik in, med tre små efterrätter på. Man svävar som på små moln. När alla har ätit sina hjärtan, är det dags för The Scougals första dans som gifta.

 

 

LJUVLIGA DETALJER PÅ THE SCOUGALS BRÖLLOP

 

  • Före vigseln serverad det i en av lokalerna kaffe och kaka.
  • På väggen in till vigsellokalen, fanns ett långt snöre med bilder på brudparet.
  • Strax efter vigseln kunde alla som ville, gå fram och ta en bild på paret.
  • Efter vigseln serverades en fördrink samtidigt som gruppbilderna togs.
  • Borden var namngivna efter resor som The Scougals gjort.
  • När alla gruppbilderna tagits, serverades det dryck med ljuvliga små kanapéer.
  • På en jättefin skylt fanns alla hålltider angivna.
  • Ett fotobås med grattis polletter och en korg med roliga masker och huvudbonader fanns. Bilderna hittade man sedan på en speciell sida på Internet.
  • Tårtan var full av små figurer som representerade deras förhållande.
  • Servetterna var av återvunnen plast.
  • På alla Platskorten angavs ett litet bidrag till en hjälporganisation.
  • Vedugnsbakad Pizza till nattmat. Hur kul.

 

 

ENGLAND DAGARNA FÖRE OCH EFTER ANNA & JAMES BRÖLLOP

 

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

England, Bröllop i Worcester

 

Translation
Last year we were honoured to be invited to The Scougals weeding in Worcester in England. And of course we accepted without hesitation. It came to be one of the lovliest weedings we have ever been to. Som many wonderful detalis, amazing food, great venue and the sweetest and prettiest couple ever. Thank you Anna and James for letting us be a part of your big day. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *