Vi vaknar i Nizwa i Oman, kanske inte så utvilade som vi skulle önska, men med några koppar kaffe i kroppen är vi redo att utforska Nizwa. En stad som ofta kallas ”Pearl of Islam” och som en gång var sultanatets huvudstad. En stad som ligger mitt i ett bart landskap med kala spetsiga berg på sidorna och små färggranna pastellaskar till hus nedanför i alla former och färger.
FALAJ AL KHATAMAIN
Vi startar vår dag med att köra en liten bit bort ifrån Nizwa. Bara några kilometer från vårt hotell finns UNESCO-arvet, Falaj Al Khatamain. Falaj Al Khatamain ligger i en by som heter Birkat Al Mouz. Här rinner vattnet i en tre kilometer underjordisk konstgjord tunnel byggd i mitten på 1600-talet. Även om jag tyckte det är rätt trevligt, är jag övertygad om att de flesta skulle bli besvikna. Det handlar om ett kanalsystem som många badar i och som sträcker sig över en synlig yta på cirka hundra meter. Att besöka den tar kanske fem minuter. Men jag, jag var som vanligt nöjd och ganska glad över mina tio minuter i Falaj Al Khatamain. Efter en kort stund där tar vi oss vidare till Nizwas centrum. [Klicka på rubriken för flera bilder från Falaj Al Khatamain]
KORT OM NIZWA OCH AL DAKHILIYAH
Vägen in till Nizwa är kantad av de vackraste lyktstolpar vi någonsin sett. Och de står tätare än vi någonsin sett. De leder till en liten ”port” som leder en in till Staden Nizwa. Nizwa ligger i A’Dakhiliyah som är landskapet i norra Oman och som i hundratals år var Omans kulturella hjärta. A’Dakhiliyah betyder insidan [the Interior] och ligger i bergskedjan Jabal al-Hajar [Stenbergen på arabiska]. Landskapet omfattar de åtta distrikten eller städerna; Adam, Al Hamra, Bahla, Bidbid, Izki, Manah, Nizwa och Samail. Här, mellan bergen, var människorna säkra mot angrepp och de 3 000 meter höga Hajarbergen var en oövervinnlig naturlig försvarsborg. Nizwa, och även Bahla, var dessutom en gång i tiden huvudstäder i Oman. Nizwa var och är Ibadiyahs, den toleranta Omanska islamistiska rättsskolans, andliga centrum. Staden är också centrum för landets dadelodlingar och flera gigantiska dadelodlingar finns i stadens utkanter.
NIZWA FORT & SOUK
Vi parkerar vår bil på den stora parkeringen utanför murarna av Nizwafortet som håller både stadens centrum, basaren och djurmarknaden. Vi går genom en av de stora portarna, genom den tjocka muren och framför oss har vi den stora basaren och fortet. Det välbevarade och runda fortet som staden är mest känd för och som byggdes 1668 av Imam Sultan Bin Saif Al Ya’rubi under Yarubadynastin. Fortet uppfördes för att skydda områdets naturtillgångar och staden som låg utsatt på grund av dess strategiska läge längs viktiga handelsvägar. Att försvara sig mot fiendestyrkor betydligt större än ens egna, var inte svårt. Nizwafortet byggdes nämligen ovanpå en underjordisk källa med metertjocka väggar som gjorde försvaret enkelt. Tar man sig upp till fästningens 23 meter höga monumentala runda torn, kan man blicka ut över ändlösa palmlunder och stadens stora torgområde.
Vi strosar runt i den stora Souken som är uppdelad i flera olika marknader. Grönsaksmarknad, fiskemarknad, dadelmarknad, hantverksmarknad, fruktmarknad och marknaden för levande djur. Kreatursmarknaden som hålls varje fredag förmiddag där man högljutt köpslår om getter och kor och som vi tyvärr missar. Vi kommer dit efter lunch och allt har redan hunnit lugnat sig. På hantverksmarknaden är det fullt med keramik, men här finns också ett stort utbud av lokalt silverarbete, i synnerhet traditionellt utsmyckade bältesknivar, khanjars. Vi går så klart in i en dadelbutik och mannen smakar en av de många sorterna som finns i butiken. För mig är dadlar för söta. Men vi upptäcker också något unikt för Nizwa.
Att leta efter ett kafé eller en restaurang är inget lätt projekt. Framför allt kan man glömma att hitta ett kafé, bortsett från det inne i souken. Att leta efter en guldsmed eller silversmed där emot kan vara ditt lyckokast. Längs med den långa gatan som går genom Nizwa ligger silversmedjorna och guldbutikerna tätt. Mycket annat är svårt att hitta. Kanske för att Nizwa var en medelpunkt för silversmedyrket. Till sist hittar vi ett litet lokalt hak med två bord. Vi möts redan i entrén och förklarar att vi är lite hungriga och törstiga. På bilderna utanför entrén finns massor att välja på och vi pekar på några bilder. Vi får inget av det. Men vi är inte de som klagar. Istället en buffé av olika rätter och te. Och igen blir det en av de där minnesvärda tillfällena, som bara uppstår när man minst anar det. Vi äter riktigt god mat för en billig peng och sedan är det dags att börja köra tillbaka till Abu Dhabi och Förenade Arabemiraten. Väl tillbaka på parkeringen, upptäcker vi mitt emot parkeringen, alla restaurangerna vi letade efter. Men vad gör det, vi har haft en riktigt roligt lunchupplevelse. Vi lämnar Oman med mersmak för landet och vet att vi definitivt inte är klara här.
Translation:
During our stay in the United Arabemirates, we decided to do a roadtrip to Oman. We spent a weekend i Nizwa in Oman and found a country so inspiring and inviting that we defenitly will go back.
Foto: Daniela Nasteska Olsson
Oman står på min lista också. Hört mycket gott om landet.
Vi blev superförtjusta i det karga landskapet och folket är otroligt vänliga. Vi ser också fram emot att upptäcka mer där.
Spännande ställe! Vi var nästan på väg till Oman en gång för längesen, men då blev det Kenya istället. Får se om det blir i framtiden nån gång ;)
Kenya är ju med superspännande. Men tycker absolut att ni ska sätta upp Oman på listan. Häftigt landskap.
Men alltså WOW – nu blev jag sjukt (eller det har jag varit ganska länge) sugen på att resa runt i den delen av världen. Men först en liten tripp till tokyo för körsbärsblommor och sushi, på fredag närmare bestämt=)
Det var första gången för oss också i Mellanöstern. Vi tyckte att det var superstor skillnad på Förenade Arabemiraten [Abu Dhabi] och Oman. Oman rekommenderar vi starkt. Men Japan är ju inte alls fel :). Önskar dig en fantastisk resa.
Jag vill också till Oman…. Eftersom det är ett okänt land för mig, har jag tittat på rundresor för att hinna se så mycket som möjligt på tex en semestervecka,
Hur reste ni? På egen hand? Vilken tid på året.
Vi tyckte jättemycket om Oman. Vi hyrde bil i Abu Dhabi och körde dit. Vi var där i juli/aug och hade perfekt väder. I Abu Dhabi var det minst 10 grader varmare.