– Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Nordic TB & Polen Travel –
800 steg neråt. 378 trappsteg. 135 meter. Tre våningar av nio. I Wieliszka saltgruva. Mina tankar far iväg till filmer som National Treasure med Nicolas Cage och Indiana Jones. Ner under mark i mörkret. Alla de som jobbade här år efter år med inget annat än gaslyktor till hjälp. Och alla hästar som levde hela sitt liv här under jord.
Vi har tagit oss till Wieliczka Saltgruva cirka fyra mil sydöst om Krakow. Och det är verkligen ett besök i flera århundraden av historiens spår. Den har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i kontinuerlig drift. Gruvan har cirka 1 miljon till 1.2 miljoner besökare per år. Trots att mycket är nyrenoverat och det finns elektricitet och modern belysning, är det inte svårt att gå tillbaka i tiden. Den är lika djup som Eiffeltornet är högt, men bara de tre första våningarna av nio är öppna.
Vi tar oss neråt i den 700 år gamla gruvan. För att ta sig ner till första våningen, som ligger 64 meter under jord, måste man ta en brant trätrappa som består av 378 trappsteg. Trappan går moturs rakt neråt och väldigt lite belyst. Väl nere möts man av ett svagt belyst rum med tjocka träbjälkar på väggarna. Man vet inte riktigt hur stor gruvan är, men den består av 2000 rum och 40 kapell. Det man vet är att 7.5 kubikmeter salt har extraherats. Det finns 26 schakt i Wieliczka saltgruva och 9 miljoner m³ tomrum efter gruvborrningarna. Av de två tusen rummen måste två tredjedelar underhållas för att inte kollapsa.
SALTGRUVANS HISTORIA
På 1100 -talet, när man grävde efter saltlake i brunnarna, hittades de första klumparna av stensalt av misstag. Upptäckten av den värdefulla råvaran visade sig vara revolutionerande. Det gjorde det möjligt att erhålla salt genom gruvmetoder. Det första schaktet som ledde under jord grävdes under andra hälften av 1200 -talet. Hur gammal gruvan är, finns det olika svar på. Man har hittat dokument som säger att den är från början på av 1000-talet. Det äldsta dokumentet man hittat är från 1044 där den benämns som Wieliczka med “magnum sal alias Wieliczka“. Namnet Wieliczka associeras med en stor grop eller gruva.
Ur ett annat klosterdokument från 1105, finns antydningar på att det fanns saltbrytning här redan då. Den var drift i fram till 1996. På Medeltiden jobbade cirka 300 personer här åtta timmar om dagen. På 1800-talet hade antalet arbetare ökat till 2000. Golvet vi går på ser ut som sten eller marmor, men är förhårdnat salt. Alla statyer, skulpturer och väggkonst är också skapade av salt. Det tog två personer 60 år att gräva ut relieferna i väggarna i kapellet. Till och med kristallerna i takkronorna är gjorda av salt. 1977 fick man sätta AC på turgångarna för att bevara saltstatyerna och skydda dem från fukt.
Man förflyttade saltet med hjälp av hästar som man tog ner i gruvan när de var två år gamla. De levde sedan resterande av sitt liv där. Upp till 25 år. Under Andra världskriget användes Wieliczka saltgruva av den tyska ockupationsmakten till förvaring och produktion av krigsmateriel. Här skedde många metangasexplosioner. En i mitten på 1600-talet tog åtta månader att släcka. Kanariefåglar var känsliga för gasen och användes därför för att upptäcka den.
SALTETS HISTORIA
”Salary comes from payment in salt”. Salt har sedan urminnes tider fungerat som ekonomisk ersättning. Redan många tusen år före vår tidräkning ägde de första krigen rum om kontroll av saltkällor i bland annat Kina. Kontrollerade man saltet kunde man utveckla starka samhällen. Under forntiden i Polen, gällde salt som betalningsmedel och ersatte metallmynt. Polska härskare upptäckte snabbt värdet av det ”vita guldet” och satte därför monopol på saltbrytning.
Salt var en viktig råvara för bland annat konservering av kött, fisk och smör, för att garva djurhud och för framställning av krut. Att bedriva gruvdrift var dyrt och man behövde kunnig arbetskraft. Så kungen anlitade privata handelsmän som skulle söka efter salt och som själva stod för finansieringen av gruvdriften och risken. Så fort man hittade större fynd av salt i en saltgruva övergick äganderätten av gruvan till kungen. Under 1300-talet utgjorde inkomster från saltgruvan cirka en tredjedel av Polens sammanlagda inkomster.
UNESCO VÄRLDSARV & TURISMEN I WEELICZKA SALTGRUVA
1978 blev Wieliczka Saltgruva ett av de tolv första världsarven på UNESCO:s nyinstiftade världsarvslista. Turism i gruvan har det funnits under flera århundraden. Man berättar gärna att berömdheter som Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, Ignacy Paderewski, Robert Baden-Powell, Karol Wojtyła [Johannes Paulus II] besökt gruvan.
Gruvan är som mest cirka 327 meter djup, nio våningar, men så långt släpps inte turister ner. Under rundturen går man cirka mellan en och en halv till tre kilometer av gruvans totalt cirka 300 kilometer gångar. Den konstgjorda sjön är som är åtta meter djup är konstgjord. Den är vacker men skapades på 60-talet för turisterna skull. Vill man, kan ha sitt bröllop eller stor fest här. Det kostar lite bara.
BRA ATT VETA OM DITT BESÖK I WIELICZKA SALTGRUVA
# Gruvan är handikappanpassad.
# Det finns en hiss om man inte kan gå trappstegen ner till tredje våningen.
# Turerna är på mellan 1.5 och 3 kilometer långa. Miner´s route är cirka 3 timmar och 1.9 kilometer lång. Tourist Route är 2-3 timmar 3.5 kilometer och 135 meter ner.
# Temperaturen ligger mellan 14 och 16 grader. Svalt och behagligt.
# Besök också ”The Gradutation Tower” där saltvatten rinner längs med väggarna. En populär plats för bland annat studentfester.
# Inträde kostar cirka 250 kronor. Köp biljetter online här så slipper du stå i kö.
# Ta en virual promenad i saltgruvan här
# LÄS MER: Om Lillpolen, Malopolska här.
Translation
Wieliczka Saltmine is over 700 years old and amazing to visit. Even thought it today is lit, it takes you back centuries of time. When salt was mined in the dark with only horses to help.
Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med NordicTB och Polen Travel.