Vi står i Yves Saint Laurents gamla arbetsrum. Rummet är helt orört och som ett fotografi från dagen när han lämnade modevärlden och denna värld. Kvar lämnade han tusentals verk och ett rum fullt av inspiration, tygprover, smyckedetaljer och färdigvässade pennor. För mig som inte är jätteintresserad av själva modet, väcks däremot intresset och nyfikenheten bakom personen för alla dessa kreationer.

 

Trots mängden av prylar i rummet, är allt välorganiserat på något konstigt sätt. Till och med skrivbordet som är överfullt är på något sätt ordnat, organiserat och varenda liten pryl ser ut att ligga precis den ska. När vi besöker det nyöppnade museet i 16e arrondisementet på Avenue Merceau, har det bara varit öppet i fyra veckor, men man har redan maxat sitt besöksantalet på 800 till 1000 besökare per dag. Tyvärr får man bara se ett fåtal av hans skapelser, 50 specialutvalda skapelser, men jag gillar ändå att man får ta del av några av hans verk och hans livs historia. Modeskaparen Yves Saint Laurent och partnern Pierre Bergé förstod tidigt värdet av att spara plagg, skisser och annan dokumentation och nu visas en del av de 35 000 föremålen på det nyinvigda Parismuseet.

 

Yves föddes i Franska Algeriet 1936 och gick bort i Paris 2008. Han började jobba för Christian Dior som 18-åring och vid Diors död 1957, endast 21 år gammal, tog han över som chefsdesigner för Dior och blev kvar där till 1961, då han tvingades göra militärtjänst. Efter sin militärtjänst startade han 1962 sitt eget modehus, som 2002 övertogs av Gucci-koncernen. Under 1960 och 70-talen förnyade YSL modevärlden gång på gång med nya, enkla och klassiska silhuetter och med plagg som safarijackan, byxdressen, skepparkavajen, capen, den A-formade klänningen, skinnjackan och smokingen. Men Laurent har också gjort teaterscenografi och 1958 presenterar han sin första Haute Couture-kollektion, skapad för huset Dior. Han får stora framgångar och möter för första gången Pierre Bergé, modemecenat, och den som ska komma att bli både hans stora kärlek i livet och affärspartner.

 

Han var inte okontroversiell med sitt mode och fick förkrossande kritik i bland annat Usa för sin kollektion 1971. En kollektion som han hade hämtat inspiration till från Andra Världskrigets Paris. Och när han introducerade parfymen Opium anklagades han för att uppmuntra till narkotikabruk. Privat hade han en skör mental hälsa och framträdde därför sällan offentligt. På grund av sin homosexualitet mobbades Saint Laurent svårt i skolan, vilket gav honom både fysiska och psykiska men för livet.

 

1983 blir Saint Laurent den första verksamma modeskaparen att få en soloutställning på Metropolitan Museum of Art i New York. Men bara en bråkdel av samlingen visas även där. Den där samlingen som idag består av över 35 000 föremål och dokument i form av allt från kläder och accessoarer till pappersdockor, teckningar och dokument rörande företaget.

 

När Yves Saint-Laurents tillfrågades om efterlivet var viktigt för honom svarade han:
”Ja, jag vill att mina klänningar och ritningar ska studeras om 100 år.”

 

Jag känner att jag efter det här besöket bara måste se filmen om Yves Saint Laurents liv. Filmen med samma namn som släpptes 2014.

 

 

Translation:
The Musee Yves Saint Laurent in Paris opened it´s doors in October 2017. 50 of his creations are on show, but you can also see his untuched work space, juvelry, documents and movies from his life. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela och huvudskribent, skapare och redaktör för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Och här delar jag dem med er.

Tack för att ni följer med på min, vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *